Obyvatel Zlínského kraje dlouhodobě ubývá. Rodí se méně dětí, více lidí se ale do regionu přistěhovalo

Počet obyvatel Zlínského kraje se letos v pololetí snížil o 180 lidí.

Kraj měl na konci června 582.876 obyvatel. Úbytek způsobil nižší počet narozených dětí, než bylo zemřelých. Dříve se na snížení počtu obyvatel podepisovalo i stěhování, za letošní pololetí se však do kraje přistěhovalo o 40 lidí více, než z něj odešlo.

Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Úbytek obyvatel kraje je dlouhodobý, loni v pololetí se počet obyvatel kraje snížil o 728 lidí.

Lidí ubylo ve všech okresech

Od ledna do června se letos v kraji narodilo 2984 dětí, zemřelo 3204 lidí. Do kraje se přistěhovalo 2140 lidí, odstěhovalo se jich 2100.

Porodnice v Kroměříži a ani lůžková ortopedická oddělení se rušit nebudou

Ortopedie se v kraji rušit nebudou

Návrh rozvoje nemocnic Zlínského kraje ale počítá se zrušení se lůžkového očního oddělení kroměřížské nemocnice.

Počet obyvatel se za pololetí snížil ve všech čtyřech okresech Zlínského kraje. Největší úbytek byl na Zlínsku, a to o 60 lidí. Nejméně lidí ubylo na Vsetínsku, kde žilo v pololetí o 26 lidí méně než na začátku roku. Nejvíce obyvatel žije tradičně na Zlínsku, na konci června jich bylo 191 601. Nejméně obyvatel má Kroměřížsko, a to 105 632.

Nejvíc lidí se přistěhovalo na Kroměřížsko

Ve třech okresech byl přirozený přírůstek záporný, nejvyšší byl na Kroměřížsku, kde se narodilo o 124 dětí méně, než bylo zemřelých. Pouze na Zlínsku byl počet narozených dětí o 14 vyšší než zemřelých. Nejvíce dětí se tradičně rodí na Zlínsku, za pololetí jich bylo 1020, nejvíce lidí tam však také zemřelo, a to 1006.

Ze Zlínska a Uherskohradišťska více lidí odešlo, než se přistěhovalo. Na Vsetínsku přibylo migrací 44 lidí, na Kroměřížsku bylo přistěhovalých o 86 více než lidí, kteří z okresu odešli. Z jiných koutů republiky se do kraje přistěhovalo 1433 lidí, z ciziny přišlo 707 lidí. Z kraje se vystěhovalo 1826 lidí do jiných regionů, do zahraničí odešlo 274 lidí.

Manželství uzavřelo za prvních šest měsíců 1116 párů, loni jich bylo 1050. Rozvodů bylo letos do června 504.

autor: Miroslav Urubek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související