Obyčejná cibule umí hotové zázraky. Chrání srdce, zbavuje kašle a vyčistí kabelky i šperky

Cibule je báječná věc a dokáže nejedno kouzlo. Věděli jste, že chrání srdce, snižuje hladinu cukru v krvi a dodává energii?

Ještě za druhé světové války se přikládala vojákům na rány. Desinfikovala a rány se rychleji hojily.

Naše prababičky dávaly cibuli na kousance od zvířat nebo na bradavice a kuří oka. Šťáva z cibule sice umí rozplakat, ale společně s cukrem vyléčí kašel i žaludeční vředy.

Její slupka obarví vlasy i látky a je výtečným čističem rámů starých obrazů, lakovaných bot, kabelek a zlatých šperků. Krájená na kousky odpuzuje mouchy a dokonce přilepí papír na kov.

Ale hlavně, bez cibule se neobejde žádný recept české kuchyně, tak na ni nezapomínejte.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.