OBRAZEM: Domy v kolonii Nový dům vytvořili architekti zvučných jmen. Dnes jsou některé k nepoznání

Jedno z architektonicky nejvýznamnějších sídlišť v Evropě stojí už 90 let v brněnských Žabovřeskách.

Před devadesáti lety představili přední brněnští architekti projekt kolonie Nový dům. Byl součástí výstavy soudobé kultury v Československu, která otevírala nově vybudované brněnské výstaviště.

Na souboru šestnácti funkcionalistických staveb architekti ukázali možnosti tehdejšího moderního bydlení.

 „Kolonie prezentovaly moderní způsob bydlení po stránce architektonického řešení, dispozičního řešení, vybavení a dalších záležitostí,“ konstatuje Jindřich Chatrný, který letos spolu s kolegy z Muzea města Brna vydal publikaci, ve které připomíná nejen samotné domy, ale také jejich architekty.

Plánek rozmístění jednotlivých domů v kolonii

Autory byli mimo jiné Bohuslav Fuchs, Jiří Kroha, Jan Víšek, Ernst Wiesner, Jaroslav Grunt nebo Hugo Foltýn. V průběhu necelého století se podoba některých z nich významně změnila. Jiné jsou fasády i vnitřní dispozice.

Původní podoba domu architekta Jiřího Krohy

„Nejvíce na to doplatil dům od architekta Jiřího Krohy. Návštěvník, který bude mít v ruce dobovou fotografii, by ten dům vůbec nenašel,“ dodává Chatrný.

Současná přestavba Krohova domu (nejradikálnější ze všech přestaveb)

V původní podobě se zachovaly pouze stavby Bohuslava Fuchse a Jaroslava Grunta, jak doplňuje spoluautorka knihy Dagmar Černoušková.

Dům architekta Ernsta Wiesnera

„Co se týče fasád, vypadají poměrně nejvíce autenticky. Jsou památkově chráněny, ale pouze průčelí. Tyto zápisy proběhly na konci 80. let a nebyly nějak správně časově verifikovány, takže v podstatě jsou to dnes takové památky/ nepamátky,“ vysvětluje Černoušková.

Současný stav domu Ernsta Wiesnera.

Paní Libuše Strakošová žije v domě architekta Foltýna už čtyřicet let. „V tomto domě žili komedianti a ti na to příliš nedbali. Museli jsme všechno vybourat, osekat. Ze začátku jsme byli ochotní spolupracovat s památkáři, ale oni potom začali být velice nepříjemní a měli hrozně velké požadavky, tak jsme se stáhli a dělali jsme to vevnitř všechno potají,“ komentuje postup při opravách

Autoři publikace Kolonie Nový dům z Muzea Města Brna, Jindřich Chatrný a Dagmar Černoušková - stojí před dvojdomem Josefa Štěpánka (jeden z nejzachovalejších domů v kolonii)

I přes špatný stav některých domů teď brněnská kolonie stále patří k šestici architektonicky nejvýznamnějších sídlišť, která mezi lety 1928 – 1932 v Evropě vznikly.

autor: Ivana Puškarová