OBRAZEM: Brněnské náměstí Svobody zabrala letadla. Jejich výstava je součástí Dopravní nostalgie

Kdo se v příštích dnech projde po brněnském náměstí Svobody, může si připadat jako na letišti. Od čtvrtečního rána tam technici připravovali výstavu 100 let československého leteckého průmyslu.

Montovali pětici historických i moderních letadel, která na náměstí přivezli mezi čtvrtou a šestou hodinou ráno.

Výstava letadel na náměstí Svobody v Brně

Převoz byl náročný hlavně z toho hlediska, že na nákladní auta musela dohlížet policie a řidiči vezoucí tento nevšední náklad museli na náměstí přijet už velmi brzy ráno - aby neblokovali provoz ve městě.

Výstava letadel na náměstí Svobody v Brně

Letadla navíc nepřijela na autech z jednoho místa, ale jsou z letiště v brněnských Tuřanech, z brněnského Technického muzea, další potom z Muzea letecké a pozemní techniky Vyškov a dva stroje zapůjčila První brněnská strojírna Velká Bíteš a jedna pražská firma.

Výstava letadel na náměstí Svobody v Brně

K vidění bude například kunovický kluzák L-13 Blaník anebo letoun L-200 Morava, o kterém se říká, že je to nejkrásnější československé letadlo.

Výstava letadel na náměstí Svobody v Brně

Dál na náměstí stojí vojenský proudový cvičný letoun L-29 Delfín a také moderní letadlo zmíněné pražské firmy, které bylo zatím k vidění jen na zahraničních výstavách. Poslední ze strojů je model Zlín Z-42, který je oblíbený v leteckých školách a jeho novější verze se dodnes vyrábí v Otrokovicích.

Výstava letadel na náměstí Svobody v Brně

Výstava letounů na náměstí Svobody v Brně bude k vidění do neděle. O víkendu se k nim přidají taky historické autobusy, trolejbusy nebo tramvaje, které do brněnských ulic, na náměstí nebo do jeho okolí vyjedou při akci jménem Dopravní nostalgie.

autor: Tomáš Kremr