Obnova Památníku Tomáše Bati ve Zlíně je jedinečný počin. Skleněný krystal ocenili památkáři

2. říjen 2019 16:33

Obnova Památníku Tomáše Bati ve Zlíně je jeden z počinů, které dnes na zámku Lemberk na Liberecku ocenil Národní památkový ústav

Ceny Patrimonium pro futuro uděloval už pošesté.

Porota vybírala z 24 uchazečů ve čtyřech kategoriích, udělena byla tři zvláštní ocenění generální ředitelky NPÚ, ocenění za celoživotní přínos pro osobnost památkové péče a cena veřejnosti Památky děkují.

"Posláním Ceny Patrimonium pro futuro je vyzdvihnout zásluhy a pozitivní příklady v oblasti památkové péče, upozornit na příběhy, které se za těmito památkami skrývají, a zejména ocenit a poděkovat těm, kteří se o to přičinili. Všech 24 nominovaných počinů je nadstandardně zdařilých a my věříme, že díky Ceně Patrimonium pro futuro se o těchto projektech a jejich iniciátorech dozví nejen odborná, ale i široká veřejnost," řekla dnes generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Den otevřených dveří v Památníku Tomáše Bati ve Zlíně

Ocenění symbolizované bronzovou medailí bylo uděleno odbornou porotou ve čtyřech kategoriích.

Za obnovu Památníku Tomáše Bati ve Zlíně byl oceněn autor projektu Petr Všetečka a město Zlín. Římskokatolická farnost Těrlicko a restaurátorky Romana Balcarová a Lenka Helfertová převzaly ocenění za objev pozdně gotické deskové malby Madony z Těrlicka. V kategorii prezentace hodnot zvítězila skupina odborníků za projekt Historie v terénu - Litvínovsko a město Úpice si odneslo ocenění za záchranu roubeného domu z počátku 17. století.

Den otevřených dveří v Památníku Tomáše Bati ve Zlíně

Ocenění pro osobnost památkové péče za celoživotní přínos v péči o kulturní dědictví převzal akademický sochař Andrej Šumbera.

Den otevřených dveří v Památníku Tomáše Bati

Zvláštní cenou ředitelky NPÚ byla oceněna městská část Praha 7 za celkovou obnovu vodárenské věže na Letné, obec Štědrá za obnovu zámku Štědrá a město Jaroměř za obnovu mostu Dr. Miroslava Tyrše. Cenu Památky děkují, o jejímž laureátovi rozhodovala veřejnost v internetovém hlasování, získalo město Polička za restaurování mariánského sloupu.

Den otevřených dveří v Památníku Tomáše Bati
zdroj: ČTK

Související