Oblečení Venduly Pucharové Kramářové hýří barvami. Bez výšivky nevyjdu z domu, směje se návrhářka

31. březen 2022

Nejenom osobním, ale i profesním životem módní návrhářky Venduly Pucharové Kramářové se prolíná téma krajiny, zvířat a folkloru. Nosit její oblečení je jako nosit živé obrazy.

„Bez folklorních motivů nejdu ven a pořád sleduju, co má kdo na sobě. Na vesnici, kde bydlím, spíš potkávám lidi v teplácích nebo pracovním oblečení. Ale v Brně se toho mnoho nezměnilo, lidé chodí hodně šedivě oblečeni, chtělo by to více barev. Čím víc na východ a na jih, tím jsou ženy méně usedlé a jsou v módě odvážnější.“

Tvoří i pro malé děti. „Zakládám si na kvalitním materiálu, oblečení musí něco vydržet. Když někam přijedu se synem Hubertem, tak jsme už z dálky vidět,“ říká s úsměvem návrhářka, která vkusně kloubí tradiční folklorní motivy s motivy zvířat. Bydlí a tvoří v Drnholci. Kromě svého malého syna se stará také o pět pasteveckých psů.

Už při zaměstnání ve škole pracovala s folklorními motivy. „Lákalo mě je dávat dohromady se zvířaty. Takže dnes pracuju podle sebe a přetvářím si módu podle sebe. Každé zvíře má svou symboliku. Chtěla jsem, aby daný ornament něco sděloval, a v tom mi pomáhají právě ta zvířata,“ svěřuje se Vendula Kramářová. Na jejím oblečení najdete třeba mazanou lišku nebo vlky. „Například zajíce nepoužívám, protože ti mi nic neříkají,“ směje se.

Kolik úsilí musela vynaložit na to, aby se zrodila její módní značka? Čím se liší od ostatních a co ji inspiruje k tvorbě? Jak moc je těžké kloubit  staré s novým, aby to mělo šmrnc a bylo to vkusné? A jaká bude letošní jarní kolekce? To prozradila Vendula Pucharová Kramářová v rozhovoru s Lucií Hostačnou.

Spustit audio

Související