Obecní úřady v okolí Vizovických vrchů varují lidi před medvědy. Podle myslivců se v okolí Vysokého pole a Bratřejova může pohybovat medvědice s mláďaty

15. červen 2022 11:59

Několik obecních úřadů z oblasti Vizovických vrchů vydalo varování před medvědy. Například Vysoké Pole upozorňuje obyvatele, aby se nevydávali do prostoru Klášťova.

Obecní úřady na základě podnětů od obyvatel a myslivců varují před vstupem do lesů v okolí Vysokého Pole, Bratřejova a Lhotska. Podle jejich informací by se tam mohla pohybovat medvědice se dvěma mláďaty. 

Přírodovědcům se zatím nepodařilo výskyt medvěda v této lokalitě potvrdit. Zvířata se zatím nepodařilo vyfotit a nezachytily je ani fotopasti. Podle odborníka na velké šelmy Michala Bojdy z Hnutí Duha to ale vyloučeno není.

Medvědi na moravsko-slovenské pomezí přicházejí nejčastěji ze slovenské části Javorníků a při svém putování alespoň jeden medvěd navštíví i Vizovické vrchy. Takže výskyt medvěda právě zde není nic výjimečného.

Michal Bojda také v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín uvádí, že občas dochází i k záměně, kdy si medvěda svědci mohou v nepřehledném terénu, ve vysoké trávě nebo při šeru splést s divokým prasetem.

Jak se pohybovat v místech, kde je možné setkání s medvědem?

„Je dobré dávat o sobě vědět. To znamená dělat zvuky, které do lesa nepatří, například bouchat dřevěnou palicí o stromy. Každý medvěd, stejně jako jiná zvěř, pak většinou utíká,“ odpovídá na tuto otázku Michal Bojda. K tomu dodává, že je také dobré vyhýbat se nepřehledným místům.

Spustit audio

Související