Obce a města po celém Česku volají po možnosti sdílení elektřiny nebo tepla, které si samy vyrobí

1. duben 2023 07:23

Některé obce a města v poslední době investují do opatření, která mají snížit náklady na energie. Nejčastěji formou instalací solárních elektráren nebo stavbami bioplynových stanic. Slibují si od toho úspory za energie. Zatím to ale neumožňuje legislativa. Jaké výhody by to mohlo přinést obyvatelům obcí?

Na Hradecku se ke společnému postupu při snižování energetických nákladů a přiblížení se energetické soběstačnosti zavázalo 38 obcí. Doufají, že už brzy budou moci vyrobenou energii sdílet také s obyvateli svých obcí. K tomu ale zatím chybí platná legislativa.

Čtěte také

„38 obcí na Hradecku podepsalo takový pakt starostů, kde se zavazují, že dosáhnou určitých úspor energií. Proto musí své budovy zateplit a musí je udělat tak, aby byly co nejvíce soběstačné,“ říká nezávislá starostka obce Hořiněves a předsedkyně místní akční skupiny Hradecký venkov Jana Kuthanová.

Skupina obcí má k lepší koordinaci projektů k dispozici vlastního energetického experta. Samotná Hořiněves teď chce podle Jany Kuthanové umístit fotovoltaické panely na budovy mateřské školy, zdravotní středisko a na obecní bytový dům. V rámci toho pak může využít takzvané komunální energetiky, tedy energii sdílet mezi svými budovami nebo zařízeními.

Čtěte také

„Dáme si fotovoltaickou elektrárnu na zdravotní středisko a pakliže tam budeme mít nějaké přebytky, tak s nimi můžeme napájet třeba veřejné osvětlení nebo můžeme podpořit ohřev teplé vody ve školní jídelně.

Obce ale už začínají kromě zmíněné komunální energetiky vyhlížet i možnost takzvané komunitní energetiky, do které se mohou zapojit i obyvatelé obce, vysvětluje specialista na komunitní projekty ze Svazu moderní energetiky Martin Ander. „I občané, kteří mají obnovitelné zdroje, typicky třeba fotovoltaiku na střeše, tak se mohou zapojit svou výrobou a přetoky do společné sítě. Nebo i ti, kteří jen spotřebovávají, tak aby si tímto způsobem odebírali levnější elektřinu.

Zatím k tomu chybí platná legislativa

Obce ale projekty, které naplní koncept energetických společenství, můžou připravovat už dnes.

Čtěte také

Podle Martina Andera je pravě teď na obcích, aby investovaly do vlastních zdrojů obnovitelných energií, a to nejen elektřiny. Podle něj je velký potenciál například v komunitním využití odpadního tepla.

„Je opravdu velká poptávka z terénu od starostů, od zástupců různých organizací měst a obcí, kteří chtějí využívat své střechy, právě do tohoto projektu komunitní energetiky, uvádí místopředseda vlády Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Novelu energetického zákona od ministerstva průmyslu a obchodu umožňující vznik komunitní energetiky teď musí projednat vláda. Podle Mariana Jurečky by předloha mohla začít platit od příštího roku.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související