Občanské sdružení ADRA má jednu z nejsilnějších základen ve Zlíně

21. duben 2007

Právě odtud pochází ekonomický projekt ADRA ÚL, ve Zlíně začal také adopční program Bang Baby.

V jaké fázi je nyní a co vše už letos ADRA zvládla? To zjišťoval Roman Verner.

Vedoucí zlínské pobočky Alena Rusová má nejčerstvější informace o tom, co ADRA dokázala za první 4 měsíce roku 2007. Co se týká Zlína, podnikli jsme 7. výpravu do Bangladéše v únoru a v březnu. Zajímavé na tom je, že s námi byl náš generální sponzor, významný pražský podnikatel, který si ke svým 250 sponzorovaným dětem přibral dalších 500 a ještě se tam bude zajímat o rekonstrukční pomoc. Takže nyní dostáváme do zlínského pracoviště z Bangladéše projekty k posouzení.

Mohu se zeptat na příklady těch žádostí o projekty? Zatím tady máme pouze jeden projekt, a to od korejského ředitele univerzity Bask poblíž Dháky na zlepšení přípravy dětí na venkovských školách pro studium na univerzitě. To se nám velmi líbí, protože to koresponduje s naším motivačním programem pro rodiče. Také se snažíme, aby v Bangladéši, kde je více než 80% negramotnost, rostla vzdělanost a ty děti měly možnost nějakým způsobem vývoj své země ovlivnit.

Mohla byste říci, kolik těch dětí letos přibude v projektu Bang Baby? Momentálně máme zhruba 1020 dětí. Z Bangladéše jsme přivezli karty 720 dětí, ale obáváme se, že to bude málo, protože zájem o podporování tamních dětí roste. Domníváme se tedy, že v letošním roce se velmi přiblížíme hranici 2000 podporovaných bengálských dětí.

Ovšem Bang Baby není jediný projekt, který zlínská ADRA podporuje. Vy jste díky vašemu fondu ADRA ÚL stáli také u zrodu projektu zdravotního střediska v Africe. Tak z tohoto máme velikou radost, protože zdravotník Aleš Bárta se přihlásil do služeb ADRY po tsunami na konci roku 2004. Začali jsme ho podporovat z projektu ADRA ÚL jednak na Srí Lance, ale také v africké Keni ve vesnici Itibo, takže dnes už tam taky díky prostředkům ADRA ÚL, kterých jsme tam poslali téměř 1 milion, stojí zrekonstruované zdravotnické středisko a je tam nově otevřená porodnice.

autor: rv
Spustit audio