O víkendu zamiřte do galerie, muzea nebo na lyžovačku

18. leden 2019 14:38

Výtvarná dílna pro děti a rodiče, komentované prohlídky, přednáška nebo výborné podmínky pro lyžaře, to vše na vás čeká o víkendu na Plzeňsku a na Šumavě.

Po náročném týdnu je tady opět víkend, ale díky našim tipům rozhodně nemusíte sedět doma, vybrali jsme pro vás několik zajímavých akcí v Plzni a okolí. Pokud se nemůžete dočkat jara a práce na zahrádce, vydejte se školení územního sdružení Českého zahrádkářského svazu. Dozvíte se vše o škůdcích peckovin, o tom, jak stromy chránit a jak zajistit jejich správné opylení. Přednáška začne v sobotu ve velkém sále Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM v Plzni v 8.30. 

Pokud obdivujete horniny nebo kameny, určitě se v sobotu vydejte do Rokycan. Muzeum doktora Bohuslava Horáka zve na mimořádnou komentovanou prohlídku výstavy s názvem Krása brdských polodrahokamů. Vystavované acháty a železité křemeny vám přiblíží autor výstavy. Prohlídky začínají v 10 a ve 14 hodin. 

Pokud máte doma malé zvídavé děti, vyrazte do Západočeské galerie v Plzni, kde se chystá na sobotu komponovaný program k výstavě Pracovna republiky. Výtvarná dílna pro rodiče s dětmi nabídne nevšední pohled na stavby z doby první republiky a malí návštěvníci se na chvilku stanou skutečnými architekty. Začátek je ve 14 hodin a od 16 hodin následuje komentovaná prohlídka výstavy s jejím autorem Petrem Domanickým.

Sjezdaři mají ideální podmínky, běžkaři si zatím počkají na bezpečnější trasy

V západočeské části Šumavy jsou výborné lyžařské podmínky. Podle infocentra v Železné Rudě je na sjezdovkách přes metr sněhu a v provozu jsou areály Nad Nádražím - Belveder, Samoty, Alpalouka, Weissova louka a Špičák, kde také znovu začne jezdit čtyřsedačková lanovka. Lyžuje se i v nedaleké Hojsově Stráži a Kašperských Horách, ale i na Přimdě na Tachovsku. Dětský vlek je v provozu také v Nýrsku.

Běžecké trasy v lesích na Šumavě jsou průjezdné jen na vlastní nebezpečí. Někde totiž zůstávají popadané stromy, které se postupně odstraňují. Dnes by se měly trasy znovu projíždět, hlavně do všech směrů z Gerlovy Hutě. Ve výškách nad 1000 metrů se ale trasy upravovat nebudou, protože tam stále hrozí pád nahnutých stromů.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio