O víkendu můžete v kraji vyrazit k vodě, do divadla nebo za dechovkou

19. květen 2018

Plavba po Berounce, Pivní festival, Staročeské máje nebo divadlo, plné dětí. Organizátoři kulturních, sportovních i společenských akcí v našem kraji přichystali tradičně bohatou nabídku víkendových akcí.

V sobotu se koná 41. ročník Vodácké maratonu na Berounce. Start je v 8 hodin ráno v Dolanech u Chrástu, odkud posádky vyrazí na přibližně šedesátikilometrovou pouť malebným údolím Berounky. Dojezdovým cílem je obec Branov, kde také dojde k vyhlášení výsledků v jednotlivých kategoriích. Milovníci cyklistiky zároveň můžou vyrazit na 18. ročník unhošťského CykloTreku. Koná se v okolí Unhoště mezi 8. a 17. hodinou

Rozkvetlý Štiřín, tak se jmenuje akce, kterou v sobotu můžete navštívit ve francouzské zahradě zámku Štiřín. Těší se na vás odborník Václav Větvička, který vás vezme i na komentovanou vycházku parkem. Odpoledne vás v Salmově sále čeká povídání o cestování s Ondřejem Neffem.

Čelákovická Duběnka – tak se jmenuje 14. ročník taneční soutěže určené amatérským tanečním kolektivům a začínajícím kroužkům. Akci pořádá Městský dům dětí a mládeže.

pivo

V Kladně v sobotu pokračuje Pivní festival, který kromě zlatého moku z minipivovarů nabízí také přímé přenosy z hokejového šampionátu a také hudební vystoupení – ve 21:30 zahraje kapela Mandrage.

Ševčinský důl na Březových horách v Příbrami v sobotu ožívá jako za starých časů. Koná se tam totiž Jarní den s permoníky. Ti se zjeví v čele s mocným Permonem a budou horníkům pomáhat, ale zároveň je i zlobit. Zábavný program je určený široké veřejnosti a hlavně dětem.

V Obříství na Mělnicku v sobotu slavnostně otevírají jarní sezónu v památníku Bedřicha Smetany. V areálu usedlosti Lamberk vás od 14 hodin čekají vystoupení Jolany Smyčkové- Haanové, přední členky divadla Semafor a slavné duety a árie z oper Bedřicha Smetany v provedení sólistů opery Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni a Národního divadla v Praze.

Poberounská kapela Třehusk

V sobotu pokračují i Staročeské máje – tentokrát v Zadní Třebani. Na návsi vás čeká stylový jarmark a projížďky na koních. Z hudebníků postupně představí Elčovická dudácká muzika, Třebasbor, Kamýček, Netolička nebo Třehusk.

Odpoledne začíná také 20. ročník akce Hrabalovo Kersko. Můžete se těšit na vyhodnocení kvízu a cyklojízdy s Pavlem Novým, odpoledne vystoupí Aleš Ulm a Jan Krasl, spisovatelka Zuzana Maléřová nebo Petr Brukner ze Slavností sněženek. Před 17. hodinou se chystá To nejlepší z Hrabala – krátké divadelní ukázky souboru Hálek z Ostře sledovaných vlaků, Postřižin a Slavností sněženek.

V Kladně se v sobotu koná Malý festival muzejních nocí. Čeká vás totiž muzejní noc v obou pobočkách Sládečkova muzea. V budově v Huťské ulici se až do 21 hodin slaví 10 let od přestěhování a připravené jsou tvořivé dílny – třeba malování jeskynních maleb, psaní do voskových destiček nebo psaní husím brkem a střílení prakem. Přidává se i hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích, kde jsou mezi 18:00 – 23:00 komentované prohlídky – které vám umožní vrátit se do historie Mayrovky.

V neděli Divadlo v Příbrami patří dětem. Je připravený den plný her a zábavy pro ratolesti i dospělé. Těšit se můžete na hasičskou i vojenskou techniku, dovádění na pouťových atrakcích, projížďky na koních nebo střílení z luku. Nebude chybět ani kino a divadlo, kde se po celý den hrají pohádky.

Naučná stezka vás dovede až k chatě Bohumila Hrabala

10. ročník výstavy kaktusů dnes můžete navštívit v Lidicích – a to v areálu památníku - ve výstavní síni Pod Tribunou. Kromě kaktusů na místě uvidíte i výstavu prací dětí ze Základní školy Hřebeč.

V Rožmitále pod Třemšínem se v neděli koná u příležitosti svatojanské pouti jubilejní XXX. Festival dechových orchestrů a mažoretek. Akce začíná v 10 hodin dopoledne na náměstí a postupně vystoupí dechové orchestry škol z Benešova, Švihova, Plzně i s mažoretkami a zahraje i Rožmitálská Venkovanka. V 15 hodin je připraveno i společné vystoupení všech orchestrů.

Kulturní centrum Kamenice na nedělní odpoledne připravilo tradiční jarní akci Den rodiny. Letos s podtitulem ,,Kouzlo komiksu“. Můžete se těšit na divadlo a komiksové hrdiny – například přátele ze Čtyřlístku, Rychlé šípy a Batmana. Připraveno je i dobrodružné putování po stanovištích a děti se můžou vyřádit na obří nafukovací atrakci.

Mažoretky neodmyslitelně ke Kmochovu Kolínu patří

Do Kolína v neděli zavítá Divadlo Spejbla a Hurvínka z Prahy. Helena Štáchová připravila poetickou pohádku s hravými písničkami a říkankami pro nejmenší diváky. Uvidíte, jak si Hurvínek zaslouží den v peřinách – neboli v Hajanech. A představení v kolínském divadle startuje v 16:30 hod.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi v neděli pořádá letnice – tedy lidovou slavnost spojenou s otvíráním studánek a obchůzkou královniček. Nebude chybět hudba, tanec a tradiční dětské hry. V 10:30, 13:30, 15:30 čeká návštěvníky půvabná obchůzka královniček následovaná otevíráním studánek, na závěr se bude tančit pod májí. Účinkovat bude Dětský folklórní soubor Sejkorky ze Slatiňan. A můžete nahlédnout i do historických stavení. O ochutnáte tradiční pokrmy: „kosmatice“ a „boží milosti“.

Spustit audio