O stavbě nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích za miliardy korun rozhodnou až krajské volby

21. září 2020

O výstavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích rozhodnou nadcházející krajské volby. To je v tuto chvíli jediné, na čem se shodnou zastánci i odpůrci projektu za 8 miliard korun.

Názor na výstavbu nové nemocnice rozděluje dosluhující koalici: podle odpůrců zatíží projekt krajský rozpočet, zastánci zase vidí v novém monobloku na opačné straně města jediné řešení.

Plány na přestavbu Baťovy nemocnice ve Zlíně - vizualizace

„Baťova nemocnice tak, jak dnes vypadá, tedy že se lidé musejí převážet venkem, je už starý projekt z minulého století. Stará nemocnice nám už padá na hlavu, jen oprava bude stát stovky milionů korun, a ohromné ztráty nás stojí každý rok odkladu,“ říká hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který na tento post kandiduje i v říjnu.

Léčit nebudou politici, ale lékaři

Stavbu nového komplexu prosazuje už víc než rok a půl. Pro výstavbu jsou také koaliční partneři lidovců – hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Zastupitel hnutí Miroslav Adámek, který kandiduje v krajských volbách, k tomu říká:

„Léčit nebudou politici, ale primáři a sestry. Jsem rád, že to bude velmi dobré a nové prostředí pro ně. Ale protože jsem doktor, bude to obrovský přínos pro všechny pacienty celého Zlínského kraje. Nejlepší investice v této špatné době, je právě do zdravotnictví.“

Plány na využití Baťovy nemocnice - vizualizace

O výstavbě nemocnice hlasovali zastupitelé už dvakrát – poprvé loni v prosinci, a protože se k tématu nemohli vyjádřit obyvatelé, vyzvalo ministerstvo vnitra kraj k opakování hlasování. Projekt nakonec získal v obou hlasováních těsnou většinu 23 hlasů.

Opozici vadí vzdálenost

Opozice se obává hlavně finanční náročnosti celé stavby. Varuje také před zhoršením dostupnosti lékařské péče.

„Projekt má od začátku ale velkou chybu – výběr lokality. To, že se nemocnice přesouvá na opačný konec Zlína, tak se stává časově nedostupnou pro velkou část kraje,“ říká zastupitelka Taťána Valentová Nersesjan (ČSSD, kandiduje v nadcházejících volbách) s tím, že vzdálenější péče může ohrozit zdraví obyvatelů kraje.

Plány na přestavbu Baťovy nemocnice ve Zlíně - vizualizace

Další pro a proti stavbě nové nemocnice shrnuje v reportáži reportérka Veronika Žeravová.

autoři: Veronika Žeravová , lup
Spustit audio

Související