O čtvrtinu vzrostl oproti loňsku počet průjmových onemocnění ve Zlínském okrese

570 případů salmonelózy a takzvané kampilobakteriózy se ke včerejšku objevilo v okresu Zlín. Je to o čtvrtinu více, než ve srovnatelném období loňského roku.

Salmonelóza a kampilobakter - jako bratr a sestra jsou tato onemocnění. Provází je podobný průběh i příčina. Nemocný trpí dlouhodobým zvracením, průjmy a teplotami. Obojí způsobují bakterie obsažené v potravinách, například v kuřatech či vajíčkách. Živnou půdu nacházejí obě nemoci v letních měsících.

Když sečetli včera hygienici počet letošních případů obou nemocí na okrese Zlín, došli k číslu 570. Je to o čtvrtinu více, než ve srovnatelném období loňského roku. Podle krajské epidemioložky Ludmily Brachtlove se to dá těžko vysvětlit. Ve Zlínském okrese totiž zatím nezjistili žádnou epidemii těchto nemocí. Jedná se tam o osamocená onemocnění jednotlivců bez vzájemné epidemiologické souvislosti.

Hlavním důvodem zvýšeného výskytu je tedy zřejmě nesprávný technologický postup při přípravě stravy v domácnosti. Nejvíce postižené kampilobakteriózou i salmonelózou jsou přitom malé děti do 6ti let. Obě průjmové nemoci se přenášejí převážně špatně tepelně upravenými potravinami. Na vzestupu těchto nemocí se v létě podílí také grilování. Snadno při něm totiž může dojít k tomu, že se dokonale nepropeče maso v celé tloušťce a tím pádem může dojít k nákaze.

Podle hygieniků také tím, že například použijeme stejný nůž k porcování syrové drůbeže a následně i k porcování hotového jídla. Dojde tak k tzv. sekundární kontaminaci a následně i k onemocnění. Strava by se také měla zkonzunovat bezodkladně po uvaření, pečení či grilování. Pokud ji uchováváme v ledničce, měla by poté opět projít dokonalou tepelnou úpravou. Po práci se syrovými potravinami je také potřeba pořádně si umýt ruce, než přejdeme k servírování hotových pokrmů.

autor: pes
Spustit audio