Nymburk, největší nádraží v kraji, desítky kolejí a stovky nákladních vagonů

15. listopad 2018

Největší nádraží v našem kraji je v Nymburce. A je to dáno především nákladní dopravou. Nádraží leží na trati z Kolína do Děčína, na odbočkách na Křinec, na Mladou Boleslav a na Český Brod. U nádražní budovy jsem napočítal 24 kolejí, dalších víc než 30 kolejí má jeho oddělená nákladní část. Ve skutečnosti se koleje dají spočítat jen při pohledu do satelitní mapy. Ze země to jednoduše není možné. Přes nákladní vlaky není vidět.

Nedaleko nádraží jsou i rozsáhlé železniční dílny, jedny z nejstarších u nás. Jejich stavba se plánovala už od roku 1867, v letech 1872 až 1874 první dílny vznikly a přistavovaly se nové a nové až do 80. let 20. století.

Takzvaná severozápadní dráha je už dnes na hranici své kapacity. Dá se proto čekat, že nádraží a nejen nádraží poroste dál. Správa železniční dopravní cesty totiž uvažuje o tom, že trati z Nymburka do Velkého Oseka přistaví koleje. Namísto dvou kolejí by mezi těmito městy vedly koleje čtyři.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.