Novým foniatrickým oddělením se může pochlubit brněnská fakultní nemocnice U svaté Anny

25. březen 2015

Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně otevřela nové foniatrické oddělení pro léčbu lidí s hlasovými poruchami. Pacientům budou k dispozici dvě ambulance, logopedie a inhalatorium.

Vybudování nového foniatrického oddělení v prostorách fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně stálo celkem šest milionů a sedm set tisíc korun. Ministerstvo zdravotnictví poskytlo na stavbu dotaci ve výši pěti milionů korun. Oproti minulému pracovišti je nové foniatrické oddělení napojeno na komplex kliniky. "Také je tady možnost videozáznamu jednotlivých pacientů, přenosu dat a schopnost kontaktu s dalšími foniatry, který dříve uskutečnitelný nebyl. A navíc je tady také dobře vybavené, a to nejen po přístrojové stránce, ale zejména po té personální, audiologické pracoviště," uvádí přednosta kliniky ORL a chirurgie hlavy Rom Kostřica.

V současné době jsou na novém foniatrickém oddělení k dispozici tři lékaři. Všechny ordinace budou v přímém kontaktu a naskýtá se i možnost logopeda. "V průměru máme kolem čtyř tisíc pacientů v průměru na jednu ambulanci měsíčně a zhruba jedna třetina by spadala do oblasti laryngologie," vysvětluje Rom Kostřica.

Hlasovými poruchami trpí především lidé, kteří se mluvením živí. Negativní vliv na onemocnění může mít, podle slov přednosty kliniky ORL a chirurgie hlavy Roma Kostřici, také špatné ovzduší.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio