Nový rok přivítejte nejen ohňostrojem, ale i sportováním

30. prosinec 2017

Silvestrovské pochody i běhy, ale také koncerty a divadelní představení nabízejí na poslední dny roku 2017 a Nový rok organizátoři sportovních i kulturních akcí ve středních Čechách. Na Nový rok se rozzáří v řadě středočeských měst i ohňostroje.

Kdo se v sobotu chce protáhnout, může se vypravit na Silvestrovský pochod po důlních památkách v okolí Příbrami. Sraz účastníků je v areálu dolu Marie na Březových Horách v Příbrami. Trasa pochodu povede přes Důl Marie, Žežice, Vojnu, Lešetice - a nakonec se pojede autobusem do Příbrami.

Pro toho, kdo by si rád odpočinul z předvánočního maratonu, jsou na zámku v Mníšku pod Brdy připraveny prohlídky. Pro dospělé návštěvníky je připravená první trasa v 9:30 a 10:00 hodin a rodiny s dětmi můžou vyrazit na Pohádkovou prohlídku v 11:00 hodin.

Koncert skupiny Oboroh se dnes koná v Husově sboru v Mnichovicích. Akce začíná v 18 hodin a vstupné na akci je zdarma. Návštěvníci můžou na místě přispět na čerčanský Hospic Dobrého Pastýře.

Příbramské Divadlo Antonína Dvořáka 30. prosince tradičně patří autorskému Divadlu za vodou. Letos ochotníci z nedalekého Čenkova zahrají na Malé scéně hru Bílá paní. Uvidíte studenty brigádníky, kteří pracují jako průvodci na hradě. Ten se rekonstruuje za peníze z Bruselu a mladí lidé spí v obrazové komnatě: tam se ale začnou dít podivné věci. Co všechno se stane, uvidíte od 19 hodin.

V kostele svatého Jana Nepomuckého v Rožmitále pod Třemšínem dnes mají svůj vánoční koncert členové sboru Třemšínská kvítka. Oblíbené i nové skladby - dokonce i s překvapením uslyšíte od 17 hodin. Vstupné je dobrovolné.

V Čelákovicích si dnes můžete vyzkoušet Silvestr nanečisto. Všeobecné veselí a dobrá nálada zavládnou v místním Kulturním domě a k tanci i poslechu zahrají skupiny F Band a Dekameron. Začíná se v osm hodin večer.

Velká scéna Městského divadla v Mladé Boleslavi v sobotu nabízí hru s názvem Muži v offsidu. Komedie pojednává o tom, že kdo zradí svůj klub, nemá štěstí v životě. Režie se ujal Ondřej Havelka a herci i herečky vběhnou na jeviště od 18. hodiny.

Na Silvestra vyjede i řepařská drážka

Kdo má dost vánočního povalování a konec roku chce zvládnout aktivně, může se dnes v neděli v Mladé Boleslavi zapojit do běžeckého závodu na Štěpánce. 34. ročník silvestrovského běhu startuje u hudebního pavilonu, kde začíná v 9 hodin prezentace. Kategorií je celá řada, takže budou připraveny tratě napříč věkovými kategoriemi, od předškoláků až pro veterány.

Silvestrovské jízdy si můžete užít na historické úzkorozchodné řepařské trati. Vláček vyrazí na trasu Kolín-Sendražice - Výrovna - Na Mlejnku a zpátky. Jezdí se od desáté hodiny a jezdit se bude i na Nový rok, kdy program skončí ve čtyři hodiny odpoledne. Zároveň můžete po oba dny navštívit i muzeum řepařské drážky.

Kolínská řepařská drážka

V metropoli se dnes můžete vypravit na procházku s názvem Silvestrovskou Prahou za historií. Klub českých turistů ji zařadil do seriálu Novoroční čtyřlístek a můžete si vybrat ze dvou tras - 8 nebo 12 km. Startuje se od 11:30 hodin na piazzettě před Národním divadlem. Podrobný popis tras obdrží účastníci na stratu.

Městské divadlo v Mladé Boleslavi dnes hraje anglickou komedii s názvem Bez roucha, která je sondou do divadelního zákulisí. Uvidíte, jak se divadlo zkouší, co se stane, když si herci zapomenou na výstup přinést rekvizitu a jak to řeší, když jim vypadne text. Hrát se začíná v 18 hodin.

Divadlo Antonína Dvořáka v Příbrami na Silvestra nabízí šanci cestovat v čase. Od třetí hodiny odpolední totiž herci a hosté uvádějí inscenaci „Spojovací dveře". A to není všechno - od šesté vpodvečer se hraje i kus „Vše o ženách". Tuto hru diváci zvolili „Nejúspěšnější inscenací roku 2016".

Nový rok můžete přivítat i v divadle v Kolíně. A to přímo s kolínským Big Bandem. Dobrou zábavu budou servírovat zpěváci a sólisté, kteří nabídnou směs kvalitní muziky a známých hitů. Večerem provede Dalibor Gondík a připraven je i host jako překvapení. A silvestrovské veselí začíná už v 5 hodin odpoledne.

Letošní Silvestr v Mladé Boleslavi se koná na Staroměstském náměstí a veselé rozloučení se starým rokem začíná v 9 večer. Těšit se můžete na živou hudbu, vzkazy na obří obrazovce, kvízy a soutěže, půlnoční přípitek a samozřejmě nebude chybět ani barevný půlnoční ohňostroj. Silvestr se bude slavit i ve Spolkovém domě v Ovčárech. K tanci zahraje kutnohorská kapela Paragraf 202 a celý večer odstartuje v půl osmé.

Nový rok začněte výšlapem na Třemšín

Kdo má po silvestrovském veselí sílu a chuť se hýbat, může vyrazit na Novoroční výstup na Třemšín. Pořádá ho tělovýchovná jednota Spartak Rožmitál. Pochod nemá start ani přesný čas začátku, jenom cíl na vrcholu Třemšína a diplomy v Lovecké boudě na úpatí - tam se do 16 hodin bude nabízet i občerstvení.

Nový rok můžete odstartovat pohybem i s klubem českých turistů. Ten zve na pochod s názvem Memoriál Jaromíra Haška - „Sejdeme se na Chvojně". Start je v 11 hodin u sokolovny v Tyršově ulici v Benešově a krédo zní: Jak na Nový rok, tak po celý rok. No a v Benešově se dnes koná i 18. ročník kondičního běžeckého setkání všech věkových kategorií - start je v přírodním divadle Konopiště v půl druhé odpoledne.

Účastníci jarního pochodu Podkrkonoším

Dnešek patří i novoročním ohňostrojům. Například v Kladně - na náměstí starosty Pavla to bude i s programem. Už ve čtyři hodiny odpoledne začíná Hurvínek ve filmu, od půl šesté zahraje živá kapela a samotné třaskání vypukne v půl sedmé večer.

V Kolíně mají Novoroční ohňostroj přichystaný na 18. hodinu. Odpalovat se bude z lávky na Kmochův ostrov. A proto také tato spojnice bude mezi 17. a 19. hodinou úplně zavřená.

Kouzelná barevná podívaná vás čeká třeba v Novém Strašecí. Ohňostroj se bude odpalovat od 18. hodiny na Komenském náměstí. Například v Kladně - na náměstí starosty Pavla bude ohňostroj i s programem. Už ve čtyři hodiny odpoledne začíná Hurvínek ve filmu, od půl šesté zahraje živá kapela a samotné třaskání vypukne v půl sedmé večer.

Vlašim v nově začínajícím roce slaví 700. výročí a k zahájení oslav jubilea připravilo město slavnostní ohňostroj. Začíná v 18 hodin a nejlepší místa pro sledování jsou Palackého náměstí, most a nábřeží.

Rok 2018 můžete barevnou ohnivou podívanou vítat i v Lysé nad Labem. Akce tam začíná v 18:30 na louce za zámeckou zdí „U Černých vrat“.

Ohňostroj se bude odpalovat i v Rakovníku. Tam to bude u autobusového nádraží a barevné rachejtle můžete obdivovat od 19. hodin.

Na novoroční ohňostroj zve i město Benátky nad Jizerou. Od sedmé večerní ho doprovodí vizualizace staronového světa magie, pyrotechnický muzikál plný dobrodružství, romantiky a akce a také nejznámější hudební motivy z široké série filmových epizod „Pirátů z Karibiku" a „Harryho Pottera".

Spustit audio