Nový Litotryptor

8. září 2006

Nový litotryptor, který rozbíjí kameny v oblasti vývodových močových cest a pracuje na principu rázové vlny přes vodní prostředí, byl v tomto týdnu oficiálně uveden do provozu v urologickém oddělení Krajské nemocnice ve Zlíně. Přístroj patří mezi nejmodernější, a kromě Zlína ho používají už jen tři nemocnice v České republice. Litotryptor stál téměř 16 milionů korun. O zákrok pomocí nového přístroje už projevili zájem i pacienti z jiných krajů.

"Nový litotryptor nám nahradí starý přístroj, který na oddělení již technicky dosloužil. 4 miliony korun jsme získali od zřizovatele, což je Zlínský kraj a zbytek, 12 milionů, zaplatila nemocnice." Říká Pavel Calábek, ředitel zlínské nemocnice.

"Litotryptor je přístroj, který drtí močové kameny ve vývodových močových cestách s tím, že maximum je zhruba do 20ti milimetrů. Kameny se poté změlní natolik, že mohou odcházet přirozenou cestou. Nový přístroj je digitalizovaný, tudíž jeho obsluha je řízena počítačem. Je zde také modernější zobrazovací technika." Říká Jaroslav Vinčica, primář urologického oddělení.

Denně ošetří lékaři na urologickém oddělení Baťovy Krajské nemocnice ve Zlíně celkem 5 pacientů. Čekací lhůta na zákrok přitom není nijak dlouhá. Pacienti se na zákrok objednávají den dopředu.

autor: pes
Spustit audio