Nový Jičín zrušil stavbu útulku pro psy, důvodem je blízká střelnice

11. únor 2019 08:40

Nový Jičín chtěl na okraji místní části Bludovice otevřít útulek pro psy. Jenže až během stavby vyšlo najevo, že léta nevyužívaná vojenská střelnice za plotem v budoucnu znovu ožije. Po varování veterinářů radnice práce zastavila a řeší, kdo je za zapeklitou situaci zodpovědný.

Přicházím k mezeře mezi vraty. Dívám se dovnitř na staveniště útulku pro psy. Dělníci už tady stačili vykopat jámu zřejmě pro nějakou budovu a navézt nějaký materiál. Vedle na plotě visí cedulka s nápisem Objekt střežen psem. Toho tady nevidím a stejně tak tady žádní psi v budoucnu ani nebudou.

„V současné době se zhotovitelem jednáme o ukončení smlouvy o dílo,“ říká místostarosta Nového Jičína Václav Dobrozemský (ODS) s tím, že stavba útulku začala za bývalého vedení radnice v září minulého roku.

Až po předání staveniště přišel dopis od státního podniku VOP CZ, že za plotem má vojenskou střelnici, kterou chce znovu používat. Krajská veterinární správa v Ostravě pak upozornila Nový Jičín, že kvůli tomu mění svůj dřívější souhlas a kolaudaci hotového útulku už neschválí.

„Hlučnost, která přesahuje 85 decibelů, způsobuje u zvířat stres a tím pádem je to faktor, který je považován za týrání zvířat,“ vysvětluje krajský ředitel veterinářů Severin Kaděrka.

Podle bývalého starosty Jaroslava Dvořáka (ČSSD) připravovala radnice útulek šest let. Údajný hluk je podle něj pouze záminka ke zrušení stavby od nového vedení radnice.

„My jsme ten pozemek kupovali od vojenského opravárenského. Ta střelnice tam byla, do této doby prakticky není využívána. Podle mě to je prostě politické zastavení projektu,“ míní Dvořák.

Útulek měl stát původně přes 11 milionů korun. Ukončení prací vyjde podle současného místostarosty Dobrozemského nanejvýš na dva miliony. „V následné fázi budeme řešit jednak co s tím pozemkem, a jednak případnou odpovědnost ať už VOP, vojenského stavebního úřadu či jiných subjektů,“ dodává místostarosta.

Odchycené psy bude Nový Jičín dál vozit do útulku v nedaleké Kopřivnici.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související