Novou metodou léčí degeneraci oční sítnice ve Zlíně.

7. květen 2006

Desítky a možná i stovky tisíc lidí trpí v naší zemi věkem podmíněnou degenerací sítnice, která může končit i slepotou. Dobrou zprávou, i když ne pro všechny takto nemocné, je počin zlínských lékařů. Jako první v České republice totiž začali oční lékaři v Krajské nemocnici ve Zlíně s novou metodou léčby této choroby.

Spočívá v aplikaci injekce léku do nitra oka, do sklivce. Primář očního oddělení zlínské nemocnice MUDr. Pavel Stodůlka postup léčby vysvětlil: "Pacientům vhodným k léčbě indikujeme do oka nejtenčí možnou jehlou - o průměru pouze 0,3mm - maličké množství /0,1ml/ léku, který zabraňuje růstu nových cév v centru sítnice a zamezuje prosakování látek z těchto nových cév. Ty také mírně ustupují, takže se jednak buď stabilizuje vidění, dále se nehorší, anebo v mnoha případech se dokonce i zlepší, což zatím v léčbě věkem podmíněné degenerace sítnice nebylo téměř žádným způsobem možné."

Primář Stodůlka prozradil, že novou metodu přivezl z USA: "Při procesu degenerace dochází ke změnám přímo v centru sítnice, v tzv. žluté skvrně, která je nejdůležitější pro vidění, zrak slábne a může to vést i k praktické slepotě. Lék, který používáme je přitom určen a byl také zaregistrován v USA i v ČR pro léčbu pokročilých nádorů střeva. Účinná látka totiž zamezuje růstu nových cév v těchto nádorech. Lékaři v USA zjistili, že je stejně dobře účinná i v oku na sítnici.

Zdravotní pojišťovny tuto látku pro oční použití ovšem nehradí. My s nimi vstoupíme do jednání a budeme se snažit tento stav změnit. V současné době je ovšem jedinou možností, jak tento poměrně drahý lék pacientům zpřístupnit to, že si léčbu budou hradit. Jedna aplikace přijde na 3000 Kč a někdy se musí dvakrát až třikrát zopakovat.

Pacient by měl být nejdříve vyšetřen svým očním lékařem nebo se může na toto vyšetření objednat přímo k nám. Pokud se prokáže, že by se jeho vidění mohlo touto léčbou zlepšit, kápneme mu do oka znecitlivující kapky a ambulantně píchneme tu maličkou injekci. Výkon je v podstatě zcela nebolestivý a pacient u nás stráví i s vyšetřením zhruba dvě hodiny", upřesnil závěrem primář očního oddělení Krajské nemocnice ve Zlíně MUDr. Pavel Stodůlka.

autor: pes
Spustit audio