Novinky a čísla očkování ve Zlínském kraji k 15. dubnu

15. duben 2021 19:12

Ve Zlínském kraji jsou k 15. dubnu 2021 proti covid-19 očkováni už prakticky všichni senioři starší 80 let, kteří se registrovali k očkování na očkovacích místech. 

Jak uvedl koordinátor očkování Jiří Lučan, o termín usilují podle registru už jen dvě desítky seniorů, není však vyloučené, že jde o takzvané mrtvé duše, kdy byli lidé očkováni jinde nebo si očkování rozmysleli, například protože nedávno prodělali covid. U praktických lékařů čeká na očkování zhruba tisícovka seniorů starších 80 let. 

U seniorů starších 70 let je celkově proočkováno 53 % této populace, na očkování na očkovacích místech čeká asi 400 lidí, u praktiků je jich asi 8000.

Senioři mají možnost si změnit místo očkování a zaregistrovat se v některém očkovacím centru. 

Čtěte také

V kraji, kde žije asi 580 tisíc lidí, bylo dosud (do 15. dubna 2021) podáno 113 822 dávek vakcíny, první dávku dostalo 80 544 lidí, i druhou dávku 33 278 lidí. Seniorů starších 80 je v kraji asi 27 400, o očkování mělo zájem necelých 76 procent z nich.

V od 19. do 25. dubna by mělo být dokončeno také očkování pedagogů a pracovníků ve školství, dávku již dostalo přes 11 000 lidí, na termín podle registru čeká asi tisíc dalších. Pedagogové také mohou požádat o změnu očkovacího místa, aby dostali vakcínu co nejdříve. Po dokončení očkování pedagogů se od příštího týdne bude už v kraji očkovat pouze podle věku registrovaných, k očkování je už registrováno necelých 3 400 lidí starších 65 let.

Kraj nyní dostává týdně 15 210 dávek vakcíny firem Pfizer/BioNTech, která se používá v očkovacích centrech. Vakcíny firem Moderna a AstraZeneca dostávají praktici, kteří dosud aplikovali přes 29 340 dávek. Dodávky těchto vakcín ale stále váznou.

Očkovací místa

Čtěte také

V kraji je osm očkovacích míst, velkokapacitní očkovací centrum ve zlínské PSG aréně se otevře 26. dubna, původně byl avizovaný termín o týden dříve. Důvodem posunu je podle hejtmana Radima Holiše to, že se zpozdilo podepsání nájemní smlouvy a je také potřeba dodělat i zázemí tohoto centra. Důvodem tedy není nedostatek vakcíny. Do 26. dubna se ve Zlíně tedy stále bude očkovat v místní nemocnici.

Epidemická situace a nemocnice

Čtěte také

Podle hejmana Radima Holiše z hnutí ANO je epidemická situace v kraji mírně optimistická. Nepotvrdily se tak obavy, že počet nakažených v kraji nebude klesat. Nejvíce nově zachycených případů je v oblasti Slavičínska na Valašskokloboucku a na Vsetínsku.

Aktuální situace v nemocnicích je podle radní pro zdravotnictví Olgy Sehnalové z ČSSD lepší. Stále podle ní ale platí, že zhruba 6 % lidí ze všech pozitivně testovaných potřebuje následnou hospitalizaci v nemocnici. Obsazenost lůžek intenzivní péče je stále velmi vysoká a zvyšují se i příjmy z terénu.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související