Novinka na cestě do španělského Santiaga. Na jižní Moravě přibyde dvacítka poutnických budek

12. červen 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Statisíce poutníků se každoročně vydávají na Svatojakubskou poutní trasu směřující do španělského Santiaga de Compostela. Tato trasa vede i Českou republikou. V jejím jihomoravském úseku teď turisty potěší jedna novinka: poutnické budky.

Uvnitř budky je razítko, mechanický sčítač a brožura s mapami a popisem zajímavostí v jednotlivých obcích

Dřevěné boxy označené bílou mušlí najdou lidé u kostelů nebo kaplí ve dvaadvaceti obcích. Uvnitř je razítko, mechanický sčítač, brožura s mapami a popisem zajímavostí na trase. Jižní Morava je prvním regionem v Česku, kde takové budky lidé najdou.

„Sčítač je mechanické počítadlo a každý procházející poutník se zmáčknutím tlačítka započítá. Když tu bude sedm poutníků, tak to zmáčknou sedmkrát a my uvidíme, kolik lidí nám tu zhruba prochází, abychom měli přehled, jak je trasa využívaná,“ vysvětluje spolupracovník Centrály cestovního ruchu Jižní Morava Roman Klecker, který budky instaluje.

Uvnitř budky je razítko, mechanický sčítač a brožura s mapami a popisem zajímavostí v jednotlivých obcích

„Několik takových poutnických zastavení jsem viděl, když jsem šel do Santiaga, Říma, ale i v Japonsku na poutních cestách Kumano Kodo, kde byla razítka a sčítače. Tak jsem si řekl, že by bylo potřeba obohatit i jihomoravské svatojakubské cesty o něco takového. Aby byl prostor 24 hodin přístupný, aby si mohli dát poutníci razítko se svatým Jakubem, přečíst si, co je zajímavého na trase, kde můžou přespat a také napsat vzkaz do poutnické knížky,“ doplňuje Klecker.

První poutnická budka je nainstalovaná u kapličky v Bílovicích nad Svitavou. „Nejstarší sakrální objekt, který v Bílovicích máme,“ říká místní farář Pavel Lazárek. „V současnosti přemýšlíme i nad zpřístupněním vnitřku kaple turistům.“

První poutnická budka je nainstalovaná u kapličky v Bílovicích nad Svitavou

Budek bude celkem 22 v obcích po celé jižní Moravě, kudy prochází Svatojakubská cesta. „Páteřní cesta vede ze severu Jihomoravského kraje na jih. První obcí v kraji, kde bude budka umístěna, je obec Suchý. Potom směrem na Sloup, k propasti Macocha, do Jedovnic, Křtin a poté už cesta směřuje na Brno. Dále Rajhrad, do Židlochovic, přes Pálavu do Mikulova a následně do Rakouska až španělského Santiaga de Compostela.“

Spustit audio