Nové vlakové nádraží v Brně se možná bude jmenovat Brno-Šalingrad. Návrh vyhrál internetovou anketu

Obyvatelé Brna si v internetové anketě vybrali název pro nové vlakové nádraží. Nový dopravní uzel se má jmenovat Brno - Šalingrad. Název získal přes 830 hlasů z necelých dvou tisíc. Výsledky ale nejsou závazné. Teď záleží na městu a Správě železniční dopravní cesty, jaký finální návrh vyberou a doporučí Drážnímu úřadu.

Názory na možný název nádraží Brno-Šalingrad se různí. „Není to přesně to, co bych si představoval.“ nebo „Pro mě zvláštní název. Asi mi to stále evokuje Stalingrad.“ Takto reagují lidé v Brně na nový název nádraží, který má jak své zastánce, tak odpůrce. Město chce ale podpořit vítězný návrh ankety.

Kateřina Gardoňová, mluvčí města Brna říká: „Město návrh pojmenování nového nádraží předá Správě železniční dopravní cesty, která je investorem budoucího nádraží. Ta bude následně formálně řešit pojmenování s Drážním úřadem.“

FOTO: Osm podob nového brněnského nádraží

3.místo: Atelier M1 architekti, ulice Nádražní

Toto jsou nejhezčí návrhy podoby brněnského nádraží, pokud by zůstalo v centru města. Architekti kolem nové budovy vystavěli celou čtvrť.

Drážnímu úřadu, podle tiskového mluvčího Martina Nováka, název nevadí a zřejmě by ho schválil. “Pokud Správce železniční infrastruktury a zároveň město Brno tento návrh navrhnou, nepředpokládáme, že bychom ho neměli schválit. Jedná se sice o nějaké nářečí, na druhou stranu to není žádné hanlivé slovo, takže my bychom s tím asi problém neměli,“ uzavírá Novák.

Kdy se ale nádraží za zhruba 50 miliard korun začne skutečně stavět, není zatím jasné.

autor: Petr Tichý
Spustit audio