Nové centrum v Tlumačově

2. září 2006

V Tlumačově na Zlínsku budou dnes otevírat nové Regionální kulturní, informační a vzdělávací středisko Mikroregionu Jižní Haná. Pro obec s několika tisíci obyvateli je to významná instituce, od níž si místní slibují lepší nabídku informací a také rozšíření kulturního a společenského dění. Provoz střediska odstartuje ve 14 hodin slavnostní program, v němž vystoupí kromě dětí a místních souborů také Petra Černocká. Pro nejmenší hosty jsou připraveny atrakce a navíc si mohou všichni nové centrum prohlédnout.

"My jsme chtěli využít prostor a snížit ekonomické náklady v objektu základní školy a rozhodli jsme se proto předislokovat mateřskou školku do volného pavilonu v objektu základní školy. A od roku 2004 jsme zahájili přípravu žádostí na Evropské fondy na využití bývalého objektu mateřské školy pro Kulturní informační středisko." Říká starosta Tlumačova Jaroslav Ševela.

"Pro multifunkční využití jsme v přízemí vybourali rozdělující stěny abychom vytvořili větší prostor, který se dá dělit formou dělících dřevěných stěn. Takže zde máme buď jeden velký sál s kapacitou padesáti míst nebo dva menší sály. Prostory jsou vhodné pro divadelní představení, výstavy, školení, semináře a přednášky. Ve druhém podlaží je knihovna a počítačová učebna a v podkroví jsou kancelářské prostory. V přízemí je pak informační recepce."

"Kulturní, informační a vzdělávací středisko Mikroregionu Jižní Haná stálo zhruba 14 milionů korun. 10,5 milionu jsme získali z Evropské unie, jeden milion padesát tisíc jsme dostali ze státního rozpočtu a zbývající částku uhradila obec Tlumačov."

Spustit audio