Nová past na piráty silnic. Propadne se jim kus silnice pod koly

10. leden 2018

Za překročení rychlosti varovný „štulec“ za ucho. V Branišovicích na Brněnsku připravují speciální systém, který každého piráta silnic pošle na výchovný retardér.  V Nivnici zase proti rychlé jízdě zvažovali vybudování levitujícího přechodu. Od jeho vybudování nakonec upustili.

Naprostá většina řidičů, kteří projíždějí Branišovicemi na Moravský Krumlov či na Pohořelice, si s nejvyšší povolenou rychlostí hlavu neláme. Na 300 metrů dlouhém úseku, kde je povoleno jet maximálně 50 kilometrů za hodinu, dokonce radar u jednoho z projíždějících aut naměřil rychlost 124 kilometrů v hodině.

„Osmdesát devět procent řidičů ve směru na Pohořelice povolenou rychlost překračuje, ve směru na Moravský Krumlov jsme zjistili, že je to 98 procent řidičů,“ upozorňuje místostarosta Branišovic Michal Sovka z TOP09.

Podle měření, které si vedení obce nechalo zpracovat, projede místem několik tisíc aut v obou směrech. Proto nechá obec silnici druhé třídy vybavit speciálním kamerovým systémem.

Jeho součástí je i pohyblivý práh na silnici, který se mírně propadne pod koly příliš rychle jedoucích aut. Řidič bude mít pocit, že vjel do výmolu.

Půjde o jedno z prvních podobných zařízení v Česku, podle dodavatele ale tento systém velmi dobře funguje například ve Švédsku. Systém dokáže rozeznat například hasičské či policejní vozy a záchranku a ty nechá úsekem projet i rychleji než padesátkou.

Branišovice za zařízení, které začne fungovat už v první polovině roku, zaplatí necelé tři miliony korun. Obec má ale požádáno o dotaci z MAS Podbrněnsko.

Plány na zpomalení aut mají i obce na Zlínsku. Nivnice na Uherskobrodsku zvažovala výstavba takzvaného levitujícího přechodu. Ten vytváří iluzi zvedající se vozovky. nakonec ale obce dala přednost klasickým retardérům.

autoři: Tomáš Kremr , ska
Spustit audio

Související