Nová lávka přes řeku Moravu spojí příští rok Mikulčice a slovenské Kopčany

Slavnostním poklepáním na dva základní kameny dnes odstartovala dvanáct let plánovaná stavba lávky přes řeku Moravu v Mikulčicích na Hodonínsku. Stavba za zhruba 90 milionů korun přemostí Moravu do slovenských Kopčan.

Most propojí břehy Slovenska a Moravy v místě, kde je archeologická lokalita. Cesta do obou míst se zkrátí, protože pokud si dnes chce někdo udělat výlet do obou míst, dostává se tam oklikou. Autem vede cesta přes Hodonín a slovenský Holíč skoro půl hodiny. Jak řekl vedoucí archeoparku v Mikulčicích František Syněk, obě lokality jsou propojené právě velkomoravskou historií.

Starostové obou obcí si od stavby lávky slibují více turistů. Zatímco do hradiště v Mikulčicích ročně zamíří desítky tisíc návštěvníků, letos už přišlo zhruba 50 tisíc lidí. Kopčany navštíví ročně podle starosty Dušana Dubeckého asi pět tisíc lidí. Přitom i slovenská strana se může pochlubit zajímavými památkami. Na výstavbu lávky pak navíc navážou ještě nově vybudované příjezdové cyklostezky - politici z obou krajů tak plánují propojit síť cyklotras od Skalice a Holíče až na Hodonínsko.

Vznikne společný archeologický park Mikulčice-Kopčany a zvýší se tak podle zástupců Trnavského i Jihomoravského kraje i šance, že se Slovanské hradiště dostane na seznam kulturních památek UNESCO.

Přes 140 metrů dlouhá ocelová lávka by měla být podle plánů hotová na konci srpna příštího roku. Stavba musí začít už teď a pokračovat může jen do března nebo dubna. Jak řekl František Synek, v tomto období totiž začíná hnízdění čápů bílých, kteří se v přírodní rezervaci Skařiny u Mikulčic vyskytují. Dělníci tak budou mít od jara do konce července přestávku. V srpnu příštího roku lávku přes řeku Moravu dokončí.

Spustit audio