Nižší daně z nemovitosti, opravy Benešovky a Velkého náměstí. Na to se mohou těšit Hradečáci

10. leden 2019 10:26

Zlepšení fungování samotného magistrátu a zefektivnění jednotlivých agend města, nižší daně z nemovitosti, nebo například pokračování v přípravách na opravy Benešovy třídy a Velkého náměstí. To jsou jen některé body z programového prohlášení nové magistrátní koalice. Ta své programové priority zveřejnila tři měsíce po komunálních volbách.

Hradec schválil mírně schodkový rozpočet na rok 2019. Město bude hospodařit s 2 miliardami

Rozpočet na příští rok je již připraven (ilustrační foto)

Zastupitelstvo v Hradci Králové schválilo na svém posledním zasedání v letošním kalendářním roce rozpočet na rok 2019. Rozpočet je schodkový, výdaje jsou vyšší než příjmy o dvacet miliónů korun. Celkově bude krajské město v příštím roce hospodařit s více než dvěma miliardami korun. 

Ke snížení daně z nemovitosti chce město přistoupit i proto, že Hradec Králové je ve srovnání s dalšími lokalitami v Česku v tomhle ohledu drahý. Podle primátora Alexandra Hrabálka zvoleného za ODS to ale nepůjde ze dne na den - daň z nemovitosti tvoří významnou část příjmů rozpočtu města a bude nejprve potřeba všechno důkladně propočítat.

„Musíme to propočítat z hlediska dopadu na městský rozpočet. Takže to zcela jistě nebude v tomto roce. Ale během našeho funkčního období to chceme zrealizovat," říká Alexandr Hrabálek.

Návrh regenerace Benešovy třídy v Hradci Králové

Koalice ve složení hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení se také zavázala pokračovat v přípravách oprav Benešovy třídy nebo Velkého náměstí. Oba projekty už několik let váznou a v nejbližší době se na nich pracovat nezačne. Benešovu třídu je potřeba připravit administrativně a podle odhadů na ni nepřijde řada dřív, než v roce 2022 - a to ještě jen na část.

Nové vedení hradeckého magistrátu se pustilo do ostré kritiky některých projektů bývalé koalice

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Nové vedení hradeckého magistrátu po svém nástupu do funkcí začalo s prověřováním některých projektů, které město schválilo nebo dokonce už začalo realizovat v minulém volebním období. A hned po pár dnech se objevily věci, které se stávající magistrátní koalici vůbec nelíbí. 

Velké náměstí čeká na územní řízení, které kvůli podjatosti hradeckého magistrátu řeší úřad v Hořicích.

I když má vedení města svázané ruce, tyto body do priorit zařadilo, říká náměstkyně primátora Monika Štayrová z hnutí ANO: „My musíme jen sledovat, aby se ty termíny maximálně plnily. A co pro to můžeme udělat? Asi jen to, že budeme prostě tlačit na úředníky státní správy, kteří vykonávají svoji činnost na stavebním úřadu."

Cílem města bude podle programového prohlášení i oblast školství - město chce zlepšit podmínky pro jazykové vzdělávání dětí i učitelů nebo zvýšit kvalitu jídel ve školních jídelnách.

Květiny uprostřed parkoviště na Velkém náměstí v Hradci Králové

Urychleně dokončit by magistrát chtěl územní plán a vyjednávat bude o co nejrychlejším dokončení důležitých dopravních staveb včetně Severní tangenty nebo Jižního propojení. Nechybí ani ekologie a v ní třeba body o snížení světelného znečištění nebo omezení používání pesticidů při údržbě zeleně, a pokud jde například o sociální oblast, magistrát chce mimo jiné dostavět objekt odlehčovací služby v Honkově ulici nebo vybudovat bytový dům Harmonie III. pro dostupné sociální bydlení.

V případu černé stavby firmy CTP v Hradci Králové čelí dvě právnické osoby obvinění z podplácení

03505102.jpeg

V těchto dnech policisté z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Hradec Králové obvinili z trestného činu podplácení dvě společnosti. Obě společnosti chtěly získat neoprávněnou výhodu v souvislosti se svým podnikáním.

V zájmu města je také ukončení některých soudních sporů. Třeba toho se společností CTP ohledně torza obřích skladů, které začaly už před lety vznikat jako černá stavba. Koalice se jednomyslně neshodla na tom, co s nimi dál, představitelé Změny pro Hradec a Zelených například na podzim zopakovali, že jediným řešením je odstranění černé stavby. Firma CTP podala na město žalobu a požaduje, aby mohla sklady dokončit.

Podle náměstkyně Věry Pourové z hnutí ANO město nevylučuje dohodu, ale další kroky jsou na straně CTP. Právě CTP je totiž stranou, která chybovala, říká Věra Pourová: „Očekávala bych od nich spíše korektní přístup. Očekávala bych, že pokud firma chce, abychom s ní jednali o smíru, tak projeví nějakou pokoru a postaví se k věci čelem. Že vezme žalobu zpět a potom učiní nějaký návrh nějaké další komunikace a dalšího jednání. Abychom eventuálně hledali nějaké smírné řešení."

Firma CTP se zatím ke stanovisku magistrátu nevyjádřila.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související