Neziskové organizace vyhlásily sbírku, aby mohly nadále pomáhat pozůstalým

21. květen 2021

Čtyři neziskové organizace - Plzeňská zastávka, Vigvam, Klára pomáhá a NF Vrba, poskytujících služby pozůstalým po náhlém úmrtí v rodině se spojily. "Zejména v posledním roce kvůli covidu poptávka po našich službách vysoce narostla. Potřebuje své služby rozšířit," řekla Monika Jelínková z Plzeňské zastávky. 

"Rozhodli jsme sdružit za účelem medializace naší činnosti a také proto, abychom vyhlásili veřejnou sbírku, která by pomohla sanovat naše prudce poddimenzované financování. Sbírka běží do 10. června," sdělila Monika Jelínková.

Monika Jelínková a Michal Jančařík

Od března 2021 stoupla poptávka po naší pomoci kvůli úmrtí na covid-19 o 600 %. Chceme tu být pro všechny, kteří nás potřebují. Je vyčerpávající být neustále v tenzi, zda budeme mít i za půl roku na mzdy našich zaměstnanců, protože naše péče o ovdovělé mladé rodiny je často dlouhotrvající. Je na čase, aby si naše společnost začala uvědomovat význam rychlé pomoci neziskového sektoru. Když se vám stane tato otřesná životní událost, chcete mít k dispozici kvalitní a včasnou pomoc. Proto jsem silným zastáncem adekvátního finančního ohodnocení v neziskovém prostoru,“ řekla Petra Glosr Cvrkalová, ředitelka Nadačního fondu Vrba.

Všechny čtyři organizace poskytují odbornou péči a podporu rodinám, které potkalo úmrtí člena rodiny, a speciálně se věnují také dětem, které přišly o rodiče.

Poradnu Vigvam společně s organizacemi Plzeňská zastávka, Klára pomáhá a NF Vrba spojila smrt. Společně jsme se rozhodli vytvořit takový čtyřlístek. Je to pro nás krásná metafora k tomu, že najít adekvátní a odbornou péči ve svízelné situaci po úmrtí člena rodiny, je podobně těžké jako najít čtyřlístek v trávě. Rádi bychom to změnili, a proto jsme se rozhodli uspořádat sbírku,“ vysvětlila marketingová manažerka Eva Pecha z Poradny Vigvam.

Sbírka běží do 10. června na platformě DonioVeškeré vybrané finanční prostředky půjdou na pomoc a podporu pozůstalým dětem, dospělým a rodinám. Na terapie, intervence, podpůrné skupiny, navýšení kapacit pomoci a také na zajištění osvěty.

autoři: Michal Jančařík , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.