Nezaměstnanost ve Zlínském kraji od začátku roku klesá, uprchlíků z Ukrajiny je tu oficiálně zaměstnáno asi tisíc

8. duben 2022 11:42

Lidí bez zaměstnání ve Zlínském kraji od začátku roku 2022 ubývá. Počet nabízených pracovních pozic je stále vyšší než oficiální počet uchazečů o zaměstnání.

V březnu z evidence Úřadu práce ubylo téměř 540 lidí a žadatelů o práci je aktuálně přes deset a půl tisíce. Podíl nezaměstnaných se tak snížil z únorové hodnoty 2,8 procenta na 2,6 procenta, což je nižší než aktuální celostátní průměr (3,4 procenta). Nezaměstnanost se snížila ve všech čtyřech okresech. Nejnižší je na Zlínsku, kde je podíl nezaměstnaných 2,1 procenta, na Uherskohradišťsku 2,5 procenta, na Kroměřížsku 2,6 procenta a na Vsetínsku 3,4 procenta.

Méně je i volných pracovních míst a začínají se ale objevovat sezónní nabídky, tedy v zemědělství a gastronomii. Podle informací ředitelky krajské pobočky Úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšové je aktuálně v kraji volných přes 13 tisíc pracovních míst, největší poptávka je po montážních dělnících, zednících, řidičích a obsluze strojů.

Zaměstnávání uprchlíků

Čtěte také

Ve Zlínském kraji je oficiálně zaměstnáno zhruba tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Jak uvedla Miriam Majdyšová ze zlínského Úřadu práce, větší část jsou momentálně ženy. Škála profesí, na které občané Ukrajiny nastupují, je poměrně široká - jde především o pomocné práce ve výrobě, objevují se ale už i kvalifikované profese, jako například učitel.

Spustit audio

Související