Nevydržím sedět na místě, směje se vystudovaný bubeník a pilot

6. květen 2021

Bubeník, vynikající vibrafonista a muž, který létá v oblacích. Rudolf Králík, rodák ze Zborovic u Kroměříže, byl hostem Apetýtu. Jak se žije moravskému pilotovi v Kataru? 

Před několika lety se mu podařilo získat pilotní licenci na velká dopravní letadla a pracuje jako pilot pro katarskou leteckou společnost. V jednom z nejbohatších států světa také žije, zatímco rodina zůstala v Česku. V souvislosti s pandemií covidu-19 se za poslední rok dostal domů jen minimálně, přestože létal přes naše území. „Nejhorší je, když letím nad Brnem nebo kolem Zborovic a říkám si, kéž bych tam mohl zastavit.“

Před pilotováním se dlouhá léta intenzivně věnoval hudbě. Svou bubenickou éru začal v ZUŠ ve Zdounkách, kde chyběl v dechovce hráč na velký buben a vybrali si právě jeho. Tehdy se nad tím podivoval. „Proč já? Já jsem malý a ten buben – to bylo velmi komické dohromady.“

Po studiích v Brně působil v orchestru Janáčkova divadla a roky hrával s dechovou hudbu Gloria. S oběma hudebními tělesy procestoval kus světa. Gloria získala velkou popularitu zejména v Německu, Rakousku Švýcarsku či severní Itálii.

Proč se rozhodl hudební kariéru opustit a stát se pilotem? Jak se člověk dostane k řízení Boeingu 777, kam se vejde 370 lidí? Z rozhovoru Jarky Eliášové s Rudolfem Králíkem se dozvíte také o životě na blízkém východě v pouštním státě Katar.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio