Nevíte, co je manuální neboli myoskeletální medicína? Ortoped MUDr. Jiří Černý vám to řekne

20. listopad 2018

Ortoped MUDr. Jiří Černý v naší radioporadně na téma: manuální neboli myoskeletální medicína.

Myoskeletální medicína neboli česky manuální medicína se zabývá zjišťováním příčin poruch a diagnostikou funkce páteře a kloubů a jejich následnou terapií a léčbou. Slovo vzniklo jako složenina: myos = sval + skelet = kostra. Svými vyšetřovacími postupy dokáže manuální medicína odhalit v oblasti páteře, kloubů a svalů různé blokády, nepohyblivosti nebo svalové křeče.

Zharmonizujte si tělo metodou starou 5 000 let. Ortoped MUDr. Jiří Černý a reflexní terapie

MUDr. Jiří Černý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ortoped MUDr. Jiří Černý v naší radioporadně na téma: reflexní terapie.

Následně za použití jemných mobilizačních a manipulačních technik je možno tyto poruchy efektivně odstraňovat.

Od klasických masáží a mobilizací se myoskeletální medicína odlišuje celostním přístupem. Poruchy pohyblivosti páteře, kloubů či svalů považuje za projev nemoci, nikoli za její příčinu.

Součástí manuální medicíny není jen uvolnění blokády nebo náprava ztracené hybnosti. Terapeut zároveň analyzuje životní styl pacienta a jeho pohybové návyky. Výsledkem je doporučení, kterak přizpůsobit pohybovou aktivitu svému zdravotnímu stavu a to tak, aby se předešlo vzniku obdobných problémů v hybné soustavě, nebo se aspoň jejich vliv minimalizoval.

Manuální medicína považuje poruchy pohyblivosti páteře, kloubů či svalů za projev nemoci, nikoli za její příčinu

Oficiálně se termín „manuální medicína“ začal používat v roce 1965, kdy byla v Londýně založena společnost La Fédération International de Medicin Manuel. Dnes se užívá spíše termín „myoskeletální medicína“, případně „myofasciální techniky“.

Zakladatelem manuální medicíny u nás byl prof. Karel Lewit, který po druhé světové válce pracoval na prestižní neurologické klinice dr. Hennera v Kateřinské ulici v Praze. Dostal se zde k výzkumu a léčbě výhřezu meziobratlové destičky. Inspirací se pro něho stala i chiropraktička paní Čápová, která studovala chiropraxi v Americe.

Celou radioporadnu s MUDr. Jiřím Černým si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související