Nevidomí navštívili Velkou pardubickou. Závod si užili díky projektu Světlušky a rozhlasovým komentátorům

Po fotbale, hokeji, tenise a basketbalu si mohli nevidomí a slabozrací fanoušci užít i atmosféru na Velké pardubické, a to díky projektu Nevidomý fanoušek od Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška. Dostali sluchátka se speciálním komentářem, který je provedl celým dostihovým odpolednem. 

Speciální komentář nevidomým specifickým způsobem přibližuje dění na závodišti „Nejúžasnější na tom je spolupráce mezi komentátorem z rozhlasu a místním komentátorem, že si neruší to svoje, ani jeden z nich, a popíšou to, co já nemám šanci zjistit,“ vysvětlila Šarlota Hambergová, která Velkou pardubickou také se Světluškou navštívila.

Čtěte také

Jít na dostihy napadlo nevidomého fanouška

Společně s nevidomými poslouchala komentář i Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu, který projekt pro nevidomé fanoušky organizuje. „Ten nápad navštívit Velkou pardubickou s projektem Nevidomý fanoušek vznikl, když jsme realizovali Nevidomého fanouška na basketbale, kde jsme se ptali, jaký by měl být další sport, na který je vezmeme. A kolega Marek Salaba říkal, ať jdeme na dostihy,“ vysvětluje Drastichová.

Marek Salaba na pardubické závodiště dorazil i s manželkou a dvěma dětmi. „My jsme s rodinou už léta uvažovali, že bychom se na to někdy vypravili. Vždycky jsme to sledovali jen v televizi a říkali si, že na tom závodišti bude atmosféra ještě jiná, zajímavější,“ směje se Marek Salaba. Podobně jako on si atmosféru dostihového dne v Pardubicích užívalo díky projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu dalších deset nevidomých fanoušků.

Spustit audio