Never Sol není mé alter ego, jsem to já, říká zpěvačka, skladatelka a producentka Sára Vondrášková

Svůj hudební žánr popisuje jako melancholic slow synth dark pop, v roce 2019 byla nominovaná jako sólová interpretka na Ceny Anděl. Mimo jiné spolupracuje se sborem seniorek Elpida.

Ústředním tématem jejích textů je láska, naděje, vnitřní energie a touha jít dál v obtížných životních situacích. Sama se zařazuje mezi písničkářky, mezi kterými je jí dobře a kterými se ráda inspiruje. Pro tvorbu využívá kromě piana i zvuk syntezátorů.

„Tím, že jsem začala sledovat na co kdo hraje a proč se mi vlastně ta písnička, kterou slyším, líbí, co v ní je za barvy, co ty barvy vytváří, tak jsem se dostala k hudbě, která používá syntezátory. Ty teď mám jako nejvíce signifikantní nástroj pro moje sebevyjádření v hudbě,“ vysvětluje Never Sol.

Never Sol má za sebou v hudebním světě bohaté zkušenosti. V roce 2012 se podílela na písni Lay Down k filmu Davida Ondříčka Ve stínu, o rok později vydala první album s názvem Under Quiet, které produkoval Jan P. Muchow. Spolupracovala také s Tomášem Dvořákem na jeho projektu Floex. Na konci roku 2018 vydala druhé album Chamaleo, kde vedle zpěvu dominují syntezátory v melancholických harmoniích.

„Svět Never Sol není žádné moje alter ego, ale jsem to fakt já. Vím, že spousta kapel nebo interpretů to má tak, že když jdou na stage nebo když hrají v klipech, tak nejsou sami sebou, ale takovým tím svým alter egem. Mají na sobě nějaké masky, najednou se oblékají jinak nebo je tam něco jiného, jací v normálním životě nejsou nebo nechtějí být a tady mají ten prostor, kde mají svobodu. To si myslím, že u mě není, protože já se snažím být co nejvíce já, co to jde. Myslím si, že v normálním životě jsem stejná osoba jako v tomhle projektu,“ popisuje Sára.

Poslední dobou Never Sol uvažuje nad vydáním čistě instrumentálního alba s kytarami, případně noise či drone hudbou. „Všechno může patřit pořád pod tento projekt, protože jsem to pořád já a člověk se mění, jeho hudba se taky mění nebo se vyvíjí a rozšiřují se obzory,“ dodává Sára s úsměvem.

autor: Dominika Gerychová
Spustit audio