Nevelká rozlohou, o to bohatší na historii a unikátní stavby. To je obec Břest na Kroměřížsku

25. srpen 2019

Břest je dávná slovanská osada, prvně připomínaná ve známé listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka v roce 1131. Název obce pochází od stromu jilm /břístek/, který se v okolí hojně vyskytoval.

Hanácká obec Břest není příliš velká, ale významně se zapsala do historie naší země. V květnu roku 1945 se v ní odehrál jeden z posledních bojů druhé světové války. Do dějin vešel jako Bitva o Břest. Podle vojenských historiků byl do akce naposledy nasazený první československý armádní sbor a taky ji označují jako poslední větší vojenský střet druhé světové války na území České republiky.

Začala jsem vzpomínkou na minulost, tak přidám ještě jednu informaci. Břest existuje skoro devět století. První zmínka o něm je z roku 1131. A jméno má po jilmu. To je strom, kterému se v rovinaté krajině dařilo a říkalo se mu břístek.

Břestem prochází modrá turistická stezka a vede kolem pamětihodností, na které je obec pyšná. Vyčetla jsem, že v jejím katastru je skoro desítka významných budov a osm soch a křížů. Mezi nejstarší a nejcennější patří socha sv. Jana Nepomuckého a kříž před kostelem sv. Jakuba. Ten u mě pokaždé vítězí. Nejenom samotná stavba uprostřed vesnice je ohromující, ale i její okolí. Prostor kolem chrámu je obehnaný ohradní zdí se střílnami a ještě ho lemují památné stromy. Nejsou to jilmy neboli břístky, jak byste možná očekávali, ale lípy malolisté. Už pěkně košaté. Je jich sedmnáct, a kdyby rostly v řadě, bylo by to překrásné stromořadí. I když v půlkruhu kolem kostela jsou podle mě snad ještě výraznější. Kostel byl vybudovaný v 16. století a později byl několikrát přestavován.

O pár kroků dál, vedle kostela na rohu ulice není poštovní schránka, ale další unikátní a dost rozlehlý objekt. Zdobí ho štít s nápisem Národní škola. Památkově chráněná budova slouží dodnes jako místo základního vzdělávání. V této části Břestu je ještě fara, radnice nebo Obecní dům, taky památkově chráněné stavby.

Nakonec jsem si nechala jednu zajímavost, není sice na trase modré turistické stezky, ale stojí za zhlednutí. Na komíně kotelny mateřské školy hnízdí čápi bílí. Podle místních se tam usadili v roce 1990 a vracejí se dodnes. Páru opeřenců, který dostal jména Matylda a Eman, to na komíně asi svědčí, za posledních pět let vyvedl dvanáct mladých. Život čapí rodinky sleduje i webová kamera. Podívat se může kdokoliv. Pozorovatelé navíc zapisují, co se v hnízdě odehrává. Podle posledních zpráv se letošní mláďata už vydala na dlouhou cestu do svého zimoviště do jižní Afriky. Rodiče ještě zůstali. Zařaďte si do vašeho cestovního plánu Břest na Kroměřížsku, bude se vám líbit.

autor: Věra Hotařová | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související