Nevděčné povolání

26. září 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Hokejový trenér je snad nejméně vděčné povolání. Povídat by o tom mohla spousta odvolaných koučů, kteří museli svůj tým opustit po několika málo porážkách. V letošním ročníku extraligy je odehráno sedm kol a prvním, kdo by měl dostat padáka, je Antonín Stavjaňa, toho času lodivod Třince.

0:00
/
0:00

Předsezónní tiskové konference v salónku ve Werk Aréně mají každý rok podobný průběh. Kromě bohatého občerstvení a příjemných hostesek se zaručeně vždy dozvíte, že Oceláři mají na to, aby hráli minimálně semifinále play off. Úkol pro letošní sezónu zněl stejně. Třinec přivedl nového trenéra Antonína Stavjaňu, který tento úkol bral s nadhledem a své osobní ambice měl přeci jen skromnější, což byla pouhá účast ve vyřazovacích bojích s tím, že dál se může dívat jen blázen. Po odehraných sedmi zápasech mají Oceláři na kontě jedinou výhru a jsou na posledním místě. Dokonce naposledy prohráli s nováčkem z Mladé Boleslavi a vedení má údajně jasno. Kouč Stavjaňa má nůž na krku. Pokud dnes neuspěje na ledě Českých Budějovic, jeho mise předčasně končí. Je to ovšem krok správným směrem a je veškerá vina jen na bývalém vynikajícím reprezentačním obránci? Určitě ne. Třinec před sezónou značně obměnil kádr a tak nemůže vedení očekávat okamžitý nárůst výkonnosti. Tým se potřebuje sehrát, vždyť Oceláře opustila řada zkušených borců jako Štefanka, Korhoň, Pácal, Barinka či Vlastimil Kroupa. Jejich noví nástupci se zatím výrazněji neprosadili a tak je na místě otázka co dál. Ten návrh je jednoznačný - podržet trenéra slušňáka Antonína Stavjaňu a zkusit počkat na jednu utrpenou výhru, která vrátí Ocelářům pohodu na hokejky. A pokud nepomůže ani to, vyvodit z toho závěry. Ale ani potom nejsem zcela přesvědčen, zda vyhazov trenéra je krok správným směrem. Na řadu by měl přijít spíše zásah do sestavy. Tak držme dnes večer Ocelářům pěsti, to přináší štěstí.

autor: Petr Hrčka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.