Neurochirurg Vladimír Beneš: Dokud se roboti nebudou umět rozhodovat, lékaře nenahradí

31. leden 2020

Vladimír Beneš je přednostou Neurologické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze a jedna z největších kapacit v oblasti neurochirurgie u nás. „Chirurgie je řemeslo jako jakékoli jiné,“ říká.

Na neurochirurgii se Vladimír Beneš zaměřil po absolvování lékařské fakulty. Dnes patří mezi světovou špičku oboru. „Od chirurgů se očekává, že chybu nikdy neudělají. To ale není v lidských možnostech,“ říká. „Lékař musí mít kromě vzdělání a zkušeností také prachsprosté štěstí,“ dodává.

Technologický pokrok

Nové technologie a postupy se nevyhýbají ani medicíně. Největší překvapení neurochirurg zažil podle svých slov na lékařské konferenci v roce 1986, kde zhlédl video o slepém muži, který díky chirurgickému zákroku a technologiím dokázal řídit auto.

Dnes může Vladimír Beneš dění na operačním sále sledovat prostřednictvím videopřenosu na svém počítači. „Dosud jsem ale nezažil situaci, kdy bych musel od stolu vyskočit a do operace zasáhnout. Všichni v našem týmu jsou profesionálové,“ prozradil Xaverovi.

Současní roboti dle jeho slov usnadňují práci, ale lékaře nahradit neumí. „Roboty beru jako lékařské nástroje. Jsou sice přesné, ale nedokáží přemýšlet. Bez lidí, kteří je ovládají, by operace neproběhly,“ tvrdí.

Nejdůležitější a nejsložitější orgán

Neurochirurgie se zabývá léčbou onemocnění, která postihují nervový systém, tedy mozek, periferní nervovou soustavu, páteř a míchu. „Mozek je nejsložitější orgán v lidském těle, ještě dlouho o něm nebudeme vědět všechno,“ prozradil neurochirurg v pořadu Xaver a host.

Vladimír Beneš je také profesorem Univerzity Karlovy v Praze a plukovníkem ve výslužbě. V armádě České republiky byl patnáct let. Poslechněte si celý rozhovor a zjistěte, zda má doma stále uniformu a zda je na armádu hrdý.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.