Nespavost a duševní poruchy jsou si blízké, často se vzájemně doprovází, vysvětluje psychiatrička

20. únor 2023

Potíže se spánkem jsou u části pacientů spojeny s duševními poruchami. Zatímco ti s úzkostí hůř usínají, u depresivních propadů je častější brzké ranní buzení. Pomoci může mimo jiné i medikace, má však svá úskalí.

„Nespavost a duševní poruchy jsou si blízké, často se vzájemně doprovází,“ říká ve třetím dílu speciálu Diagnózy F, který doprovází podcastovou sérii Nespavci, psychiatrička Jitka Holčapková. Některým pacientům pomohou režimová opatření takzvané spánkové hygieny, jindy je potřeba vedle léčby duševních potíží léčit i vlastní nespavost.

Jitka Holčapková

„Medikace může být krátkodobá nebo dlouhodobá. Stává se, že když se spánek farmakologicky upraví, tak se pak často už sám nahodí a není třeba medikaci podávat dlouhodobě,“ vysvětluje lékařka.

S dlouhodobým užíváním některých léků na spaní jde ruku v ruce riziko vzniku závislosti na nich, proto jsou zpravidla pouze na lékařský předpis. Po jejich vysazení se obtíže mohou vrátit nebo dokonce zhoršit.

Jak bezpečně vysadit prášky na spaní? Čím se liší sny lidí s ADHD? A do jaké míry můžeme skutečně žít podle našeho ciarkadiánního rytmu? Poslechněte si třetí díl speciálu Diagnózy F o nespavosti a poruchách spánku.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.