Nepečený dezert s marcipánovým krémem
Na tenhle dezert ani nepotřebujete troubu. Připravila ho naše redaktorka Zuzka Plíšková.
Budete potřebovat:
100 g marcipánu
50 ml vaječného likéru
2 plátky želatiny
300 ml smetany ke šlehání
piškoty
čokoláda a ořechy na ozdobu
Postup:
1. Marcipán najemno nastrouháme a smícháme s vaječným likérem, nebo vše rozmixujeme, aby vznikla jemná pasta.
2. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě.
3. Vyždímáme a v rendlíku rozpustíme.
4. Jakmile odstavíme ze sporáku, smícháme s marcipánovou hmotou.
5. Smetanu vyšleháme a postupně přimícháme k želatinové směsi.
6. Navrstvíme do vhodné formy, nebo nádoby a prokládáme piškoty.
7. Na závěr polijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme ořechy.
8. Před podáváním necháme alespoň 2 hodiny v lednici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.