Nenechte psa paběrkovat, pořiďte mu na svátky vlastní dobroty

18. prosinec 2021

Ukradne si váš pes tu a tam něco z adventní kuchyně? Dopřáváte mu mlsání ze svého vánočního stolu? Ne vždy děláte dobře pro jeho zdraví. Některé pro člověka běžné potraviny mohou psa dokonce ohrozit na životě.

Jen málokdo neví, že pro psa může být v závislosti na obsahu theobrominu životně nebezpečná čokoláda a kakao. Vážné zdravotní potíže mu ale přivodí i další potraviny, mezi nimi hroznové víno a rozinky. „Způsobí mu průjem a zvracení. Pokud sežere větší množství, může dojít k selhání ledvin. Hrozí ale také vdechnutí. Stejně tak třeba u ořechů, které navíc vyvolávají alergické reakce,“ upozorňuje plzeňský veterinář Miroslav Svatoš.

Zvracení a průjem bude mít pes také po avokádu. Pecky z broskví nebo meruněk by mohly uvíznout ve střevech, rozkousané zas zvíře přiotrávit kyanidem. Podle zvěrolékaře člověka někdy ani nenapadne, co všechno by mohlo psovi zachutnat a mohl by to zhltnout. Pečete kynutou vánočku? Pak si hlídejte kynoucí těsto. I takový případ MVDr. Svatoš zažil, že psovi po požití způsobilo velké bolesti.

Některé potraviny mohou být pro naše mazlíčky nebezpečné (ilustrační foto)

Psí menu s uzeninami a kostmi? Raději ne

Cokoli vy sami dáváte psovi na přilepšenou, vždy myslete na správný výběr a míru, nepřehánějte to. Váš pes si rád smlsne na uzeninách, určitě mu ale neprospějí: „Říká se, že kvůli koření. Nicméně hlavní problém v uzeninách je vysoký obsah soli. Když jich pes sežere víc a ještě nemá možnost se dostatečně napít, může nastat otrava solí. Zvíře při ní má křeče a může to skončit špatně,“ varuje plzeňský veterinář.

Do psího jídelníčku nezařazujte ani kosti. „Mezi lidmi je zažitá představa, že pes a kosti k sobě neoddělitelně patří. Není to pravda, výživově mu vůbec nic nepřinesou. V lepším případě po nich má ošklivou zácpu. V horším případě mu ostré štěpiny poraní střevo, což se týká hlavně drůbežích a králičích kostí. A pozor na drůbeží krky u malých psů,“ zdůrazňuje Miroslav Svatoš, „drůbeží krční obratel se jim může zaseknout na konci jícnu. Není snadné se k němu dostat, ať už přes jícen nebo přes žaludek, a může to dopadnout fatálně.“

Jak poskytnout první pomoc psovi, který sežral něco pro něj toxického? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio