Nemocnice ve Zlínském kraji se vrací k plánovaným operacím, na ty ortopedické je ale čekací doba až dva roky

21. březen 2022 14:31

Nemocnice ve Zlínském kraji se vrací k běžnému provozu. Někteří pacienti si ale na své operace budou muset počkat.

Nemocnice ve Zlínském kraji se po ústupu covidové pandemie vrací k plánovaným operacím. U některých typů zákroků se čekací lhůty zkrátily, naopak na ortopedické operace si budou muset pacienti počkat až dva roky.

K plánovaným operacím se už vrátily všechny čtyři krajské nemocnice ve Zlínském kraji. Podle mluvčí Vsetínské nemocnice Lenky Plačkové aktuálně operují na všech odděleních. Lidé už se tak mohou opět objednávat například k operacím kýly, žlučníku nebo křečových žil. Ve vsetínské nemocnici funguje objednávání právě na tyto chirurgické výkony prostřednictvím praktického lékaře, chirurgické ambulance nebo přes novou příjmovou kancelář. Před plánovanou operací je stále potřeba absolvovat PCR test.

Zkrácené čekací doby u chirurgických a gynekologických zákroků

Podle mluvčí Vsetínské nemocnice Lenky Plačkové se zkrátily čekací lhůty u chirurgických a gynekologických zákroků. Jako v předcovidovém režimu jsou pak podle mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Lucie Sedláčkové dokončovány běžné menší ortopedické výkony jako například artroskopie.

Dlouhé čekací doby u ortopedických operací

Čekací dobu na velké ortopedické operace prodloužila koronavirová pandemie až dva roky. Podle primáře ortopedie Uherskohradišťské nemocnice Martina Skládala je v současné době nejdelší čekací doba na operace velkých kloubů, tedy například kyčelního. V porovnání s dobou před koronavirovou pandemií, kdy museli pacienti na operace tohoto typu čekat mezi deseti a dvanácti měsíci, se jedná o prodloužení čekací doby zhruba o rok. Podobná situace je nyní i v nemocnice ve Zlíně, Kroměříži nebo ve Vsetíně.

autoři: Tereza Cedidlová , Pavel Vacek , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související