Nemocnice v kraji obnovují babyboxy. Na řadě je Jihlava

13. duben 2018
Zprávy z

Jihlava za dva týdny dostane modernější babybox. Tento typ je už také v Pelhřimově. Podle šiřitele iniciativy Ludvíka Hesse dojde i na Třebíč a Havlíčkův Brod. Nový model má být lepší pro dítě i zdravotníky.

„Bude tam také klimatizace, nejenom vyhřívání,“ vysvětluje primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jihlava, doktor Aleš Roztočil.

Takové vylepšení má smysl hlavně v létě, kdy teplota uvnitř schránky může dosáhnout vysokých hodnot. Dvě až tři minuty, které před příchodem zdravotníků dítě stráví uvnitř boxu, tak budou komfortnější. Schránka je také větší a pohodlněji se otevírá.

„Informujeme lékaře, který má službu, bereme věci a běžíme,“ popisuje sestra Ivana Marešová, co se děje na oddělení, když zazní signál z babyboxu. Protože zdravotníci netuší v jakém stavu dítě je, musí být připraveni poskytnout mu okamžitě pomoc. Proto s sebou mají například takzvaný ambuvak, zařízení na podporu dýchání.

Záchranný kit, který s sebou berou zdravotníci k babyboxu

V Kraji Vysočina byl první babybox v Pelhřimově, a to už v roce 2007. Za víc než 10 let tam žádná matka novorozence neodložila. Stejné je to v Třebíči. V Jihlavě už zdravotníci vyšetřili, a k adopci, respektive do pěstounské péče, předali 3 děti. Havlíčkobrodským babyboxem prošly 4 děti.

autoři: Martin Váňa , daz , Izabel Dearditio
Spustit audio