Nemocnice Pardubického kraje kvůli chřipce od zítřka zakazují návštěvy

4. únor 2019 15:05

Hygienici v Česku vyhlásili plošnou chřipkovou epidemii. Od zítřka jsou pro návštěvy uzavřené i nemocnice v Pardubickém kraji.

V Česku je vyhlášená plošná chřipková epidemie. Od zítřka začíná platit zákaz návštěv ve všech Nemocnicích Pardubického kraje - tedy v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí. O víkendu lékaři přijali několik pacientů s těžkými komplikacemi způsobenými chřipkou. A i proto se vedení nemocnic rozhodlo vyhlásit preventivní zákaz návštěv. Ten platí až do odvolání.

„Opatření bude zrušeno, jakmile se zlepší epidemiologická situace,‟ řekl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Budoucí otcové mají „výjimku“

Přítomnost otce (nebo jiného doprovodu) u porodu není brána jako návštěva, je ale podmíněna bezinfekčností. Posoudit zdravotní stav doprovodu nastávající maminky je plně v kompetenci personálu porodnice.

Je možné, že zákazy návštěv v dalších zařízeních budou pokračovat. Český rozhlas Pardubice oslovil například Alenu Klapalovou z Hamzovy odborné léčebny v Luži. Podle ní se zvyšuje počet nakažených chřipkou hlavně u dětských pacientů. Zatím tam platí doporučení že ten, kdo je nachlazený, by neměl prostor léčebny opouštět a chodit mezi ostatní. Pokud se čísla zhorší, dá se čekat omezení návštěv i tam, i když je to pro pacienty nepříjemné.

autoři: Josef Kopecký , pta
Spustit audio

Související