Nelegální migranty budou na hranicích kontrolovat společné česko-slovenské policejní hlídky

9. únor 2023 15:00

Příhraniční oblasti se Slovenskem budou od 9. února 2023 hlídat společné hlídky českých a slovenských policistů.

Česká a slovenská policie vytvoří společné policejní hlídky. Ty budou minimálně do konce března v příhraničních oblastech dělat namátkové kontroly. Ve Zlínském kraji bude působit celkem šest dvoučlenných hlídek.

Čtěte také

Jde o další krok v uvolňování opatření na hranicích se Slovenskem kvůli nelegální migraci. Kvůli rostoucímu počtu nelegálních uprchlíků vláda zavedla koncem září 2022 přísná opatření, na kterých se podílela policie, vojáci a celníci. Od té doby hlídky na hranicích se Slovenskem zadrželi téměř deset tisíc migrantů.

Od 21. prosince 2022 byl režim kontrol mírnější a pouze namátkový. 25. ledna 2023 vláda rozhodla, že namátkový režim bude pokračovat do 4. února, ale budou ho vykonávat už jen policisté.

Nejnovějším krokem jsou právě česko-slovenské policejní hlídky, jejich činnost při monitorování nelegální migrace v příhraničních oblastech potrvá minimálně do konce března.

Nejde o žádnou novinku – dohoda o společných hlídkách funguje od roku 2005. Každou hlídku bude vždy tvořit jeden český a jeden slovenský policista, kteří se budou na obou stranách hranice věnovat běžnému výkonu služby. To znamená, že budou například dohlížet na veřejný pořádek a bezpečnost silničního provozu, mají oprávnění zadržet pachatele trestného činu, nebo budou řešit přestupky.

Podle náměstka ředitele Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Bohdana Varyše je výhodou společných hlídek to, že pokud například budou pronásledovat pachatele přes hranice, nebude hlídka limitovaná státní hranicí. Díky tomu, že bude v autě sedět policista z daného státu, může ihned účinně zakročit.

Spustit audio

Související