Některé školy ve Zlínském kraji se chystají na stávku. Některé už oznámily, že ve středu vyučovat nebudou

4. listopad 2019 16:12

Některé školy ve Zlínském kraji se připravují na středeční stávku kvůli platům učitelů. Zatím není jasné, kolik škol se ke stávce připojí, někde o tom pedagogové ještě jednají.

Kolik škol ve Zlínském kraji se připojí ke středeční stávce učitelů, zatím není jasné. „Počet stávkujících středních škol, které zřizuje kraj, zatím nezná ani krajský úřad,“ řekl v pondělí novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová v pondělí uvedla, že v zemi se ke stávce zatím přihlásilo přes 6000 škol, více než polovina všech škol zřizovaných kraji nebo obcemi.

„Z mé stany to není fatální problém pro normální studenty, možná je to pro ně spíš radost. Ale ze strany rodičů to velký problém určitě bude, musí se nějakým způsobem postarat o své ratolesti,“ uvedl Čunek.

Podpora stávky byla téměř jednoznačná, velká část vyučujících se k ní připojila.
Jana Kříčková, ředitelka školy ZŠ Emila Zátopka Zlín

Ve Zlíně se připojí ke stávce ZŠ Emila Zátopka Zlín, ředitelka školy Jana Kříčková vyhlásila na středu ředitelské volno, k dispozici nebude ani družina pro děti. „Podpora stávky byla téměř jednoznačná, velká část vyučujících se k ní připojila,“ řekla dnes Kříčková. Škola v centru krajského města má asi 490 žáků. Další školy ve Zlíně o připojení ke stávce jednají. „5. základní škola bude stávkovat z 80 procent, o děti se postarají do 13:00,“ řekl v pondělí mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Čtěte také

Ve Vsetíně se bude stávkovat na dvou z pěti základních škol, které zřizuje město. V Uherském Hradišti jsou zatím známy informace o stávce pedagogů na jedné základní škole, a to v Jarošově. Učitelé v dalších školách budou ještě jednat s odbory. Město zřizuje šest základních škol. Ve Zlínském kraji je 318 mateřských škol, 260 základních a 68 středních škol všech zřizovatelů.

Školy podle odborů nemusí být při stávce zcela zavřené, výuka může vypadat jen jinak nebo se může omezit. Školy budou podle Seidlové označeny buď logem, že stávkují nebo že stávku podporují.

Vláda na jaře plánovala zvýšení sumy na výdělky učitelů o 15 procent. V navrženém rozpočtu na příští rok nakonec počítá se zvednutím částky o deset procent, tedy zhruba o 11 miliard korun. Spor se nyní vede o rozdělení přidávané sumy do tarifů a do odměn. Odbory požadovaly růst tarifů o deset procent. Podle nich by pak 22 procent částky zbylo na odměny. Premiér Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga (ANO) minulý týden oznámili, že by se platový základ měl zvednout o osm procent a na odměny by zbyla čtvrtina. Na výsledných podílech a částkách se odbory s ministrem neshodnou, podle obou počítá druhá strana se špatnými čísly.

Základní školy, které již oznámily, zda se připojí ke stávce, či nikoli:

ZLÍN:
Základní škola E. Zátopka: ředitelské volno; 3. ZŠ Slovenská: uzavřena; ZŠ Komenského I.: běžný provoz; ZŠ Komenského II.: uzavřena (první stupeň omezeně); ZŠ Křiby: běžný provoz. Podle předběžných informací se do stávky zapojí ZŠ Emila Zátopka, ZŠ Slovenská a na ZŠ Komenského II stávkuje 80 % učitelského sboru. Dozor tak bude zajištěn pouze pro děti z prvního stupně a to do 13:00 hodin. Žádná z mateřských škol informaci o připojení ke stávce městu nedodala. Učitelé mají právo stávkovat ze zákona a město jako zřizovatel tedy pouze přijímá informaci o přerušení provozu.  

VSETÍN:
ZŠ Rokytnice: uzavřena; ZŠ Ohrada: běžný provoz; ZŠ Luh: běžný provoz; ZŠ Trávníky: uzavřena

KROMĚŘÍŽ:
ZŠ U sýpek a Komenského: uzavřeno - pro děti bude náhradní program ve školní družině nebo ve školním klubu; ostatní ZŠ by měly fungovat v běžném provozu

UHERSKÉ HRADIŠTĚ:
ZŠ a MŠ Jarošov: uzavřena; ZŠ a MŠ Větrná: ZŠ bude uzavřena vč. družiny, v MŠ bude běžný provoz včetně zajištění stravování; ZŠ Sportovní – ZŠ bude uzavřena včetně družiny a školní jídelny; ZŠ T. G. Masaryka: běžný provoz; ZŠ UNESCO: stávkuje část pedagogů, je zajištěno suplování, odpolední vyučování odpadá, jídelna i družina pojedou beze změny; ZŠ Za Alejí: nemáme informace, že by měla být škola uzavřena, podle včerejší informace od ředitele se zatím nikdo ke stávce nepřihlásil, pracovníci se mohou ke stávce vyjádřit ještě dnes; MŠ Svatováclavská (sdružuje MŠ v UH): budou uzavřeny pracoviště MŠ 28. října, MŠ Pod Svahy, MŠ Husova vč. MŠ křesťanské, ostatní MŠ pojedou v běžném režimu; DDM UH: běžný provoz, pouze ve školách, kde měli mít kroužky a tyto školy stávkují, nebudou tyto kroužky zajištěny.

OBCE:
ZŠ Mánesova, Otrokovice: běžný provoz; ZŠ Halenkovice: běžný provoz; ZŠ a MŠ Újezd: běžný provoz; ZŠ Spytihněv: běžný provoz; ZŠ Slušovice: běžný provoz; ZŠ Tlumačov: běžný provoz; ZŠ Vizovice: ředitelské volno; ZŠ Valašská Polanka: běžný provoz; ZŠ Pod Vinohrady, Uh. Brod: běžný provoz; ZŠ Pohořelice: běžný provoz; ZŠ Mysločovice: běžný provoz; ZŠ a MŠ Kašava: uzavřena; ZŠ Fryšták: uzavřena; ZŠ Karolinka: uzavřena; ZŠ Rymice: uzavřena; ZŠ Rožnov pod Radhoštěm: uzavřena; Napajedla - 1. ZŠ: běžný provoz, 2. ZŠ: zrušena výuka pro žáky 6. - 9. tříd; ZŠ Morkovice-Slížany: běžný provoz; ZŠ Kvasice: běžný provoz; ZŠ Vizovice: uzavřena;  ZŠ Malé pole Slavičín: uzavřena; ZŠ Hluk: běžný provoz; ZŠ Starý Hrozenkov: běžný provoz; ZŠ Brumov-Bylnice: běžný provoz; ZŠ Hošťálková: omezený provoz - žáci 1. stupně do 11.15, 2. stupeň má volno; ZŠ Pozlovice: běžný provoz; ZŠ Hovězí: většina pedagogů hovězské školy podporuje stanovisko školských odborů k nesplnění vládních slibů, nicméně ve středu 6. listopadu proběhne v ZŠ Hovězí běžná výuka; ZŠ a MŠ Želechovice nad Dřevnicí: uzavřena; ZŠ Hulín: běžný provoz. 

Střední a zvláštní školy ve Zlínském kraji:

Ze 47 středních škol bude uzavřeno osm:
Gymnázium Zlín – Lesní čtvrť: (zapojila se větší část pedagogů); Gymnázium Kroměříž: (zapojila se větší část pedagogů); Gymnázium F. Palackého Valašské Meziříčí: (všichni pedagogičtí pracovníci); Gymnázium Valašské Klobouky: (všichni PP); Obchodní akademie Kroměříž (všichni PP); Obchodní akademie, VOŠ a Jazyková škola Uherské Hradiště: (zapojila se větší část pedagogů); Obchodní akademie a VOŠ Valašské Meziříčí: (všichni PP); SŠ Informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov p. R.: (všichni PP); + zřejmě dojde k uzavření SŠ průmyslové, hotelové a zdravotnické Uherské Hradiště (zapojila se většina pedagogů).

V 19 středních školách se zapojila menší část pracovníků (někde i jen 1 nebo 3) a výuka bude buď probíhat v běžném režimu podle normálního rozvrhu, nebo bude upravena organizace výuky. V jedné SŠ zatím jednání nedospěla k výsledku.

Z 18 speciálních Základních škol se 14 nezapojí:
Ve 4 případech se zapojí všichni nebo většina pedagogů, z toho ve dvou případech (ZŠ a MŠ Uherské Hradiště Šafaříkova + ZŠ, MŠ a Praktická škola Vsetín) bude škola zcela uzavřena, ve dvou případech (ZŠ a MŠ Valašské Meziříčí Křižná a ZŠ Rožnov p. R. Tyršovo nábřeží) bude omezený chod.

Z 20 základních uměleckých škol se v 17 ZUŠ nezapojí nikdo, ve 3 probíhají jednání (možná jednotlivci).

Z 12 dětských domovů: v žádném se pracovníci nepřipojili

(údaje platné k 5. 11.)

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související