Některé příběhy jsem oplakala, přiznává historička a autorka knihy Kuřim a její legionáři

5. duben 2022

Historička Silvia Laurincová napsala knihu plnou příběhů, které se váží k legionářům z Kuřimi. Během psaní přečetla spoustu dokumentů a dopisů a za každým stál konkrétní člověk s jeho sny, vizemi, láskami.

Jak moc se všechny příběhy legionářů dotýkaly samotné autorky? „Když se člověk zabývá osudy lidí, tak mu to samozřejmě vleze pod kůži a já se do těch osudů hodně vžívám a dokážu si představit, jak moc museli vojáci trpět v zákopech, v zimě a musím se přiznat, že u některých příběhů jsem opravdu plakala,” svěřuje se historička, která při psaní narazila na pohnuté příběhy odvahy, vytrvalosti a lásky k rodině, ale třeba i na špatné sousedské vztahy.

Jak moc byli sdílní vyprávět o svých příbuzných pamětníci v Kuřimi? „Příbuzní legionářů byli ochotní se o jejich vzpomínky se mnou podělit, měla jsem dokonce i některé z hodně vzdálených míst,“ říká Silvia Laurincová.

Čím se autorka inspirovala před napsáním knihy a do jakých archivů musela nahlédnout? Co se dělo s legionářskými symboly za války? Co ji samotnou přivedlo k zájmu o historii? A který příběh ji vzal za srdce? To si poslechněte v záznamu Apetýtu.

Spustit audio

Související