Některé nemocnice ve Zlínském kraji přidávají termíny očkování proti covid-19, na podzim rozšíří výběr o nové vakcíny

15. srpen 2022 12:36

Ve Zlínském kraji se denně očkují stovky lidí. Nejvíce lidí se stále očkuje čtvrtou dávkou. Zájem se sice v posledních dnech mírně snížil, některá očkovací centra ale i tak prodlužují otevírací doby nebo nabízí nové termíny.

Od poloviny července se mohou lidé nechat naočkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti covid-19. 15. srpna 2022 Ministerstvo zdravotnictví ČR také spustilo na tuto posilující injekci registraci přes rezervační systém, do této doby očkovalo neregistrované.

Čtěte také

Nejvíce lidí se aktuálně očkuje právě čtvrtou dávkou. Za poslední týden si pro ni ve Zlínském kraji přišlo přes tisíc z celkových 1200 naočkovaných lidí. Nabízí ji všechny krajské nemocnice, praktičtí lékaři i soukromé společnosti. Od 15. srpna by se na čtvrtou dávku měli lidé hlásit přes centrální rezervační systém.

Zájem o očkování proti covid-19 se sice v posledních dnech mírně snížil, některá očkovací centra ale i tak prodlužují otevírací doby nebo nabízí nové termíny. Například Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, která dosud nabízela jen jeden termín týdně, přidává do konce srpna několik nových očkovacích termínů. Nové termíny přidala také Vsetínská nemocnice. Naopak Kroměřížská a Uherskohradišťská nemocnice očkují stále jen jeden den v týdnu, a to v pátek.

Největší podíl na očkovaní mají v těchto dnech podle krajského koordinátora očkování Michala Čechmánka ale praktičtí lékaři, nikoliv nemocnice. 

Očkování proti covid-19 – srpen 20122

Čtvrtá dávka je dostupná pro všechny lidi nad 18 let. Ministerstvo zdravotnictví ji doporučuje především lidem nad 60 let a rizikovým pacientům. Podmínkou je uplynutí více než čtyř měsíců od obdržení první posilující dávky vakcíny, tedy třetí dávky.

 

Seznam očkovacích míst i vstup do registrace najdete ZDE.

Očkovací vakcíny

Stále se očkuje vakcínami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson a Novavax. Jak sdělil krajský koordinátor očkování Michal Čechmánek, už na podzim by lidé ze Zlínského kraje měli mít na výběr i z nových vakcín.

 

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související