Některé firmy ve Zlínském kraji nabízejí naočkovaným zaměstnancům benefity

14. červenec 2021

Zaměstnavatelé chtějí zamezit šíření covidu-19 mezi pracovníky a nabízejí těm, co se nechají naočkovat, benefity. Většinou jde o dny placeného volna.

Hned několik firem ve Zlínském kraji se rozhodlo poskytovat zaměstnancům, kteří se nechají naočkovat proti covid-19, motivační benefity. Například firma Continental Barum nebo uherskohradišťská společnost MESIT holding nabízejí den placeného volna na zotavení. Tuto možnost mohou zaměstnanci využít při obou dávkách očkování. Zlínská firma Spur pak navíc rozdává poukázky na volnočasové aktivity v hodnotě tři tisíce korun.

Podle ředitelky Krajské hospodářské komory Zlínského kraje Ivety Táborské se původně plánovalo očkování ve firmách pomocí mobilních týmů. To ale poté narušila očkovací strategie ministerstva zdravotnictví, které spouštělo registraci podle věku. Firmy proto od hromadného očkování upustily a nechávají to na jednotlivých zaměstancích.

Očkování zaměstnanců na úřadech

Zda se zaměstnanec města nechá či nenechá očkovat je podle dotázaných mluvčích na jejich vlastním rozhodnutí. Podobný přístup má k očkování i krajský úřad. Podle jeho mluvčí Soni Ličkové vždy záleží na domluvě s vedoucím daného odboru. 

Úředníci na zlínském magistrátu nebo uherskohradišťské radnici mají právo na tzv. sick days. Jde o dny, kdy zaměstnanci potřebují zůstat doma, ale nechtějí si brát nemocenskou, přičemž dostávají vyplacenou běžnou mzdu. Samotná doba strávená na očkování je pak omluvena stejně jako návštěva lékaře a je placena jako odpracovaná doba. Stejná pravidla zavedla pro očkování pracovníků také kroměřížská radnice.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související