Někdy nemůžeme zachránit všechny, člověk není pánbůh, říká záchranářka Michaela Richtrová

15. březen 2023

Lékařka záchranné služby a držitelka prestižního Zlatého záchranářského kříže Michaela Richtrová se ocitla jako pomáhající lékař v ukrajinských příhraničních oblastech během války. „Jakmile začal konflikt, tak jsme byli vysláni, abychom pomohli Košické záchranné službě, protože spousta doktorů odešla zpátky na Ukrajinu. Zajišťovali jsme péči i o lidi, kteří přecházeli z Ukrajiny na Slovensko,“ popisuje svou zkušenost záchranářka.

„Můj nejemotivnější zážitek byl, když jsme transportovali onkologicky nemocné dítě zpět k mamince na Ukrajinu, aby u ní mohlo zemřít,“ říká smutně. 

Jak se dívá na situace, které nemají šťastné konce? „Myslím si, že je důležité se potom na tu situaci podívat zpětně. Jestli tam mohlo být něco jinak, já mohla ještě něco udělat. Pokud zjistím, že v ne, tak to člověk přijme jako fakt. Tyto věci se bohužel dějí a nemůžeme zachránit všechny, člověk není pánbůh.“

Její hlavní pracovní náplní je však péče o dětské pacienty. „Jsou to neuvěřitelně čisté osoby. Když se jim uleví, dají vám to intenzivně najevo,“ popisuje Richtrová praxi v dětské nemocnici. 

Jak v případě dětských pacientů pomáhá vlídné slovo a humor? Vrací se povyrostlí dětští pacienti, aby lékařům poděkovali? Potřebuje i záchranář někdy vyhledat odbornou podpůrnou pomoc? Poslechněte si rozhovor!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související