Nejznámější vynálezy i obrazy Leonarda da Vinciho představuje výstava na zámku ve Žďáru nad Sázavou

14. březen 2019

V letošním roce uplyne 500 let od úmrtí renesančního umělce Leonarda da Vinciho. Tuto všestranně nadanou osobnost se rozhodli svým návštěvníkům přiblížit na zámku ve Žďáru nad Sázavou na Vysočině. Obrazy, náčrtky, objevy i nápady představuje interaktivní výstava jihočeského Objevária nazvaná jednoduše Leonardo.

 

 

 

Kromě toho, že se Leonardo da Vinci proslavil jako malíř, sochař, vynálezce a konstruktér, byl také architektem, přírodovědcem, hudebníkem a spisovatelem. Ví se o něm, že byl levák a také vegetarián, který se už v 15. století zasazoval o práva zvířat. Byl zkrátka jedním z největších géniů své doby a mnohdy ani nevíme, jaké dnes běžně užívané předměty vděčí za svůj vznik právě Leonardově osvícené mysli.

Tak jako jsou Leonardovy vynálezy, nápady i obrazy nadčasové v každém historickém období, jsou stejně přitažlivé i v současnosti a pro všechny generace. Výstava je zajímavá i díky výtvarnému zpracování. Nabízí například možnost zasoutěžit si, upravit si magnetickou podobu obrazu Poslední večeře, vyzkoušet modely da Vinciho vynálezů nebo hádat, jaký přírodní jev vynálezce inspiroval k těmto nápadům.

Připraven je i test pozornosti v podobě hledání pravých Leonardových obrazů mezi nepravými. Kdo rád kreslí, má možnost napodobit Leonardův styl díky podsvícenému stolu a reprodukcím jeho děl nebo krok za krokem vytvořit portrét Mony Lisy. Ostatně ta je přítomna i v pop artovém provedení na stěnách, kam se z tabletů promítají variace vytvořené návštěvníky – jeden jí nasadí brýle, změní účes a další ji oblékne do soudobého oděvu. „Má to jednu výhodu. Ani děti ani dospělí už nikdy nezapomenou pravou podobu Mony Lisy,“ usmívá se marketingová manažerka žďárského zámku Martina Sedláková.

Padák, létající stroj, most i tank

Mezi Leonardovy praktické vynálezy patří i přenosný most. Z několika nařezaných a patřičně upravených polínek si ho může sestavit a na místě přeběhnout každý. „Leonardo da Vinci se nechal inspirovat třeba i želvím krunýřem a vymyslel tank. Paradoxně nesnášel války, takže se říká, že ve svých projektech tanku schválně udělal chybu, aby ho podle jeho plánů nikdo nemohl zkonstruovat,“ říká Martina Sedláková. Proto má také Leonardův tank na výstavě hravou podobu, je připraven pro děti i s měkkými polštáři a barevnými kaleidoskopy, kterými se z tanku mohou dívat ven.

Leonardo da Vinci proslul jako všestranná renesanční osobnost, která se velmi zajímala o anatomii lidského těla, a to nejen kvůli svým obrazům a sochám. „Často navštěvoval pitvy, které ale byly v jeho době zakázané. A co zkoumal Leonardo, můžeme na výstavě i my díky dvěma rozkládacím modelům trupu. Sami uvidíte, že to není žádná legrace poskládat vnitřnosti tak, aby se tělo dalo zavřít,“ dodává Martina Sedláková.

Výstavu Leonardo můžete v konventu na druhém nádvoří žďárském zámku navštívit až do 30. dubna vždy od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. V areálu zámku se také nachází stálá expozice o životě a díle architekta Jana Blažeje Santiniho nebo interaktivní Muzeum nové generace.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.