Největší porodnice ve střední Evropě bude stát v Brně-Bohunicích. Podívejte se na vizualizace

23. březen 2017 14:52

O nové brněnské porodnici se mluví už deset let. Příští rok by mohla začít její výstavba.

Dělníci by stavbu nového porodnického komplexu měli zahájit už příští rok. První děti by zde mohly přijít na svět koncem roku 2019. Podle odhadů by se v nové brněnské porodnici mělo ročně narodit přes sedm tisíc dětí. Takto velký porodnický areál nemá dosud ve střední Evropě obdoby.

V současné době má Fakultní nemocnice Brno porodnická pracoviště v Bohunicích a na Obilném trhu. Práci lékařů komplikuje jak havarijní stav budov na Obilném trhu, tak i nutnost přejíždět z jednoho pracoviště na druhé.

Vizualizace nové budovy porodnice ve FN Brno v Bohunicích

O nové brněnské porodnici se mluví už více než deset let. Výstavbu porodnického komplexu vláda schválila ale až minulý rok v prosinci. „Z Ministerstva financí po nás požadovali znalecký posudek, zda bude lepší zrekonstruovat současnou porodnici nebo postavit novou. Byl to už třetí posudek, který jsme museli dodat,“ vysvětluje ředitel Fakultní nemocnice Roman Kraus.

Nová porodnice by měla stát více než dvě miliardy korun. Třetinu projektu bude financovat bohunická nemocnice a zbytek peněz půjde ze státního rozpočtu. Fakultní nemocnice se chystá potřebnou částku na výstavbu nového komplexu získat prodejem areálu na Obilném trhu.

Vizualizace nové budovy porodnice ve FN Brno v Bohunicích

O brněnskou porodnici mají ženy z města i z okolí velký zájem. V loňském roce se v Brně narodilo šest tisíc dětí, což je přibližně polovina všech novorozenců z Jižní Moravy. Do Brna se z celého kraje sjíždějí především budoucí maminky se složitějším průběhem těhotenství a následným těžším porodem.

Vizualizace nové budovy porodnice ve FN Brno v Bohunicích

V nové porodnici by ženy měly mít více pohodlí. Cílem je zvýšit počet pokojů, kde maminky mohou trávit čas se svými dětmi i celou rodinou. Lékaři se také chystají rozšířit nabídku nestandardních porodů. Vytvoření porodního domu ale nemocnice nezvažuje.

autor: Marie Veselá
Spustit audio