Největší jídelna v Jičíně na ZŠ Poděbradova bude od dubna do podzimu několik měsíců mimo provoz

26. březen 2023 07:59

Největší jídelna v Jičíně, která se nachází na Základní škole Poděbradova, bude od 1. dubna mimo provoz. Denně uvaří přes tisícovku jídel jak pro žáky, tak pro veřejnost. Co to bude pro všechny strávníky znamenat, na to jsme se zeptali Jana Jireše, mluvčího jičínského městského úřadu.

Jídelna vaří denně přes tisícovku obědů a to nejen pro děti ze Základní školy Poděbradova, ale i z dalších škol a také pro veřejnost. Co uzavření kuchyně bude pro strávníky znamenat? Jaký plán město vymyslelo?

Čtěte také

Jedná se o významný výpadek možnosti stravování a proto byl sestaven náhradní systém stravování. Jeho cílem je, aby naprostá většina současných strávníků měla i v době rekonstrukce této jídelny zajištěny obědy.

Jak už bylo řečeno, jídelna ZŠ Poděbradova v Jičíně vaří denně něco kolem 1 100 porcí jídel. A vaří pro více škol. Takže nahradit tento výpadek nebude úplně jednoduché. Na vyřešení tohoto výpadku se budou podílet všechny jídelny základních škol v Jičíně. Především ZŠ Husova a ZŠ Železnická, dále také jídelna průmyslové školy a jídelna Oblastní nemocnice Jičín.

Jídelnu čeká nákladná oprava. Co vše je potřeba udělat a kolik budou všechny práce stát peněz?

Čtěte také

Záměrem je celková rekonstrukce prostor jídelny, především podlah a rozvodů. A kompletní výměny se dočká varný blok. Zde bych chtěl zdůraznit, že se skutečně jedná o největší školní jídelnu v Jičíně, takže náklady na rekonstrukci přesahují 12 milionů korun.

Kdy město počítá, že by mohla kuchyně opět začít fungovat?

Rekonstrukce začne teď v dubnu, přibližně v polovině měsíce, bude pokračovat do konce školního roku i přes letní prázdniny. A ještě i na začátku příštího roku. Tedy někdy začátkem nebo v polovině podzimu by se stravování mělo vrátit do původních kolejí.

Spustit audio

Související